Bivaxsalva-kursen

5 februari, 2011
Kategori:

Jag lovade ju att återkomma om kursen jag hade varit på, när jag lärde mig att göra en salva. Det var en rolig kurs och jag blev verkligen inspirerad. Det har gått en vecka sedan men det känns betydligt längre än så. Dock är jag fortfarande lika taggad och är helt inne på att göra min egen ”helande” salva.


Det var till att läsa receptet om och om igen för att det skulle bli rätt. Och det var inte något fel på min svägerskas läskunnighet utan det var lite fel i receptet. Tur att vi hade en kursledare som rättade till misstagen i instruktionerna/receptet. Det fanns lite småsaker som man skulle kunna hänga upp sig på som tex felen i ”manualen” eller att större delen av gruppen fick manualer som inte gick att läsa pga att tonern hade tagit slut när hon skrev ut dem dagen innan…


Det första vi gjorde var att hetta upp olja och bivax så att bivaxet smälte. Efter uppvärmningen skulle man röra med kärlek eller vispa ner temperaturen så att man kunde ha i en eterisk olja. Kursledaren hade med sig lite olika eteriska oljor som vi fick lukta på. Hon hade även med sig olika vegetabiliska oljor och jag gillade mandeloljan skarpt men även jojobaolja. Hon visade en bok som bara handlade om oljor av olika slag, den hamnar så klart på önskelistan.

Här ser ni mig röra med kärlek, eller ett försök till att röra med kärlek 😉 Det viktiga var kanske att få ner temperaturen så att vi kunde ha i den eteriska oljan.


Vi började med läppjoxet. I denna hade vi i apelsinolja som luktade mycket gott samt sheeasmör. Mycket pillgöra för att fylla hylsorna, först fylla halva och sedan fullt. Hm… tur att jag slapp hälla för det såg himla svårt ut. Inget för darrhänta. Någon på kursen förslog att man kunde ha ett gummiband runt hylsorna så att det inte ramlade, smart om man skulle fylla några fler, typ 100. 😉

Det andra vi tillverkade var en hudsalva med rosmarinsolja. Och detta blev ju min favorit! Mmmm luktar så gott! Och så mjukt… och så alldeles underbar! 😉

Jag är kanske något kritiskt lagd vad gäller vissa ting, örters förmåga att hela både det ena och det andra. Att något skulle driva bort onda andar och häxor är gammalt skrock för mig… men jag gillar att läsa om det och fascineras av gamla sägner. Har t ex planterat en stor härlig libbsticka vid husknuten samt vid komposten. Förr påstod man att den skulle få bort onda ting så som ohyra, troll, onda häxor och annat man inte ville ha med sig in.

Bild: Wikipedia

Det finns några örter som har dokumenterad effekt rent ventenskapligt. Eller det finns säkert många men vi hann gå igenom några få; rosamarin, timjan, kamomill, johannesört och ringblomma. Läser man på Wikipedia om medcinalväxter så öppnar sig en hel värld med spännande anekdoter, information och nya spår.

Jag som har använt ringblomssalva till mina eksem fick lite bekräftelse av att det kan fungera, att det inte bara är placeboeffekt. Så jag ska absolut tillverka min egna ringblomssalva med bivax!

Himla roligt och jag har fått mersmak!
Skyddsåtgärder
"no consumer could reasonably be misled into thinking vitaminwater was a healthy beverage."