Chili-inspirerad!

21 oktober, 2010


Från flera håll har det kommit input till min chiliinspiration, bloggar, böcker, tv-program och någon som odlar chili. Och allt har kommit den senaste veckan, plötsligt ser jag chili överallt! Jag har läst spännande reportage om chili, lyssnat på berättelser om att odla chili, sett fina akvarellmålningar och instruktioner om odling, ja just name it.

Så nu har jag tagit tag i min chiliodling på allvar. Eller planerna för den ;-). Nu ska det inte bara bli drömmar utan verklighet. Har inte tillräckligt stort växthus för denna odling så jag får komma på något annat. Så min plan är friland med odlingstunnel! Vad tror ni om det?

Jag tänkte att jag gräver en ett långt dike, ca 80 cm brett och fyller med hästgödsel. Ovanpå god matgjord och sedan en plasttunnel. Visst måste detta gå? Tanken är att jag gräver diket nu innan tjälen och snickrar en ram till den. Hämtar hästgödsel och fyller på, täcker alltihopa med halm. Frågan är bara var jag får tag på en lätthanterlig odlingstunnel av plast? Några förslag?

Jag har beställt chilifrön idag, det blev flera olika sorter. Jag byter gärna frön om ni har något som jag inte har och är intresserad av vad jag har beställt. Behöver ju inte hur många plantor som helst av samma… Min beställning blev några vanliga och några ovanliga sorter:

Capsicum annuum L. ”Hungarian Yellow Wax Hot”
Tidig sort med 12 cm långa, avsmalnande, gula frukter. Tolererar även lägre växttemperatur. Aromrik smak, måttligt stark. 400 (F).

Capsicum annuum L. ”Corbaci”
(Sari Tatli Sivri) Sötpeppar med 10-15 cm långa, pepparlika, gröna-gula-röda frukter. Används i råkostsallader, till inlagda pepparringar, pickles m.m. Stor växtkraft.

Capsicum annuum ”Buran”
(Sötpeppar) Extremt söt och mild, produktiv polsk sort med utsökt smak. Frukterna blir ca 10 cm långa, mognar från grönt till rött och är nästan lika söta oavsett mognadsgrad. En favorit!

Capsicum annuum ”Joe’s Long Cayenne”
Kulturarvssort från Italien. Ger 25-30 cm långa och smala frukter som först är mörkgröna och sedan övergår till skarpt mörkrött. Mycket användbar sort både för färskkonsumtion och att torka. Styrka 300 (F)

En fundering bara, skadedjur som man ska tänka på? Fungerar Tagetes som skadebekämpare även för chili som de gör hos tomater? Basilika? Blå ballongblomma mot vita flygare? Vill gärna odla utan bekämpningsmedel, kanske onödigt att säga men nu är det sagt!

Är det något jag borde tänka på som du känner direkt är viktigt eller intressant för att jag ska lyckas med min odling nästa år? Helt galet, jag sitter i oktober och planerar för nästa års skörd! Härligt galet!

Grönt e skönt!
Soppa