Det är planterat i GLÄDJEHUSET!

6 juni, 2012

I lördags hade jag vilodag och vilade upp mig! I söndags jobbade jag i växt-hönshuset. Eller i glädjehuset som finns som namnförslag på mitt växt och hönshusprojekt. Många skottkärror med brunnen hästskit och hönsskits-kompost senare är äntligen tomater, paprika, chili, tomatillo och physalis planterade i långa rader.

Jag hade rätt, hönskitskomposten från hönshuset räckte inte långt med tanke på hur stort glädjehuset är. Jag tror att det var 11 skottkärror med hönsspillning och kutterspån som kördes till glädjehuset för ca 2 veckor sedan. Detta blev utblandat med en bal kutterspån extra då det luktade stark amoniak, dvs mycket hönsurin. Kutterspånen och hönsspillningen blandades och vattnades om och om igen till den hade brunnit. Detta räckte till en långsida för plantering i glädjehuset.

Sedan hämtades brunnen hästspillning blandat med halm från grannen i skottkärror… räknade inte men många vändor blev det för att det skulle räcka till den andra långsidan samt en mittensträng med planteringsyta.

Nu är tomaterna planterade längs med långsidorna i två olika sorters ”planteringsjord”. På vänster sida är det hästspillning med halm och lite planteringsjord överst. Planteringsjorden är där för att jag tänker mig att så basilika mellan och framför tomaterna. Jag har dessutom spridit lite vedaska på dessa tomater.

På den andra sidan har jag hönsspillningskomposten och tomater. Inget annat, bara komposten, så som det är tänk att jag ska odla i framtiden… kanske att jag tänker ha lite vedaska även på dessa tomater. Har inte bestämt mig än. Här har jag också petat in lite överblivna chiliplantor…

Annars är chili och paprika planterade i mittensträngen som är uppbyggd av hästspillning om plantjord. Så spännande och se hur alla plantor tar sig… särskilt eftersom de har olika ”jord” att växa i.

På kortsidorna är det helt olika. Längst fram har jag planterat mina vindruvor som jag har grävt upp i trädgården, ett år gamla. De fick köpt surjord att växa i då de är ”staketdruvor”. Den andra kortsidan har tomater, tomatillo och physalis i en härlig salig röra, planterade i hästskiten. Lite av varje kan man säga.

Glädjehuset är inte helt färdigt än, allt målande på insidan är inte gjord och flera lister på utsidan fattas. Men vilket år som helst står det klart! 😉 Det viktiga är att plantorna är i jorden – att glädjehuset fungerar! Jag hoppas på stora skördar med härliga ”frukter”!

Jag ♥ glädjehuset och allt vad det står för!

KretsloppHönsLivskvalitetNärodlatEkoGottNjutningNyttigtEgetSjälvhushållning

Föröka allium?
Om jag ändå hade mer tid...