Det här med samhällsekonomi och shopping…

27 juli, 2012
Kategori:

Här om dagen när jag stod i affären, närmare bestämt i kassan och plockade mina varor (jo det händer att jag handlar) så snappade jag upp ett intressant samtal mellan mor och son. Jag gissar på att de var på semesterresa och pratade bred härlig skånska. Mamman är mycket pedagogisk och pratar med sonen som kanske är fyra år gammal och otroligt söt medan de lastar upp varorna på bandet.

När de har betalat för sina varor ger mamman sex en-kronor till sonen varpå pojken frågar varför han får sex kronor. Mor förklarar att det är en del av hans veckopeng men hon blir skyldig fyra kronor. Pojken undrar varför hon är skyldig fyra kronor. Återigen förklarar hon att han ska tio kronor av henne och eftersom han bara fick sex kronor så ska han få fyra kronor till.

Pojken frågar då varför han ska få sex kronor och fyra kronor. Mamman fortsätter att vara mycket pedagogisk och berättar att det är ju hans veckopeng. Han har tio kronor i veckopeng! Och det är nu det kommer en ytterligare härlig fråga som etsar sig fast i mina tankar och får mig att fundera:

Varför har jag veckopeng? 

Mamman förklarar snällt att alla barn har veckopeng. Att man måste ha pengar för att kunna handla. Man betalar i affären med pengar. Jag gissar på att deras samtal fortsätter i samma riktning medan jag avlägsnar mig från affären.

Och nu till mina funderingar. Familjen verkade ”hur normal som helst” och jag tror att det kan låta så där i många småbarnsfamiljer så har jag mina funderingar. Är detta ett led i samhällsekonomin, i västvärlden att vi uppfostrar barn att ha ett behov som inte finns? Jag menar, det var ju uppenbart att sonen inte än hade något större intresse att få en veckopeng och ändå så fick han veckopeng. 


Är vi goda medborgare genom att vi ser till att introducera barn i konsumtionssamhället och odlar ett behov som inte finns, så att de växer och blir bra och starka konsumenter? Man kan ju tycka att jag drar stora växlar på en liten pojkes funderingar men jag undrar också; varför har han veckopeng? Harvest Monday, July 30th, 2012
Salix elaeagnos Angustifolia