Dr K´s hönshus/växthus

1 januari, 2011


Jag lovade för ett tag sedan när RIR paret (höns&tupp) flyttade till sitt nya hem att skriva om det nya hemmet. Det är ett plastväxthus eller som de säger over there; Polytunnel. Dr K som numer äger RIR-paret är är inspirerad av en man som heter Joel Salatin och har fjäderfäproduktion. Han har skrivit flera böcker, bland annat You can Farm, The Entrepreneur’s Guide to Start and Succeed in a Farming Enterprise. Här i kan man läsa hur man startar ett ”växelbruk” med t ex höns och odling. Joel Salatin har även en hemsida: Polyface, Inc, såg jag när jag googlade hans namn.


Anyway, Dr K har inte anammat allt som mr Salatin står för. Det är inte i kommersiellt syfte Dr K har plastväxthus med höns utan snarare att han gillar idén om hur man får ut mesta möjliga av ”produktionen”. Växthuset står högst uppe på tomten som är mycket sluttande. Jag skulle gissa att storleken på växthuset är ca 40 kvadratmeter.


På vintern har Dr K hönsen i växthuset. Det är inrett med lampor (lysrör), foderautomater, vattenautomat, värmelampa för att vattnet inte ska frysa, sittpinnar hängandes från taket och några reden. Golvet är täckt med kutterspån och fungerar som en enda stor kompost. Han vänder den en gång i veckan och jag tror att han fyller på med kutterspån då och då.


På våren får hönsen flytta utomhus med en liten bit tak för regnskydd. Komposten får ligga och brinna några veckor innan det är dags för tomatutplantering. Han har även odlat chili men är inte nöjd med resultaten på dem. Det är för mörkt och kallt där upp på kullen…

Tomaterna växer så det knakar i hönsmyllan. Många kilo tomater blir det *inte ett dugg avundsjuk, inte jag inte* som ska tas hand om. Ganska stor skillnad på mitt ”tomathus” och dr K´s. Det positiva med denna konstruktion är att hönsskiten med kutterspånen får en funktion efter att hönorna är klara med den. Inget avfall som blir liggande….

Jag skulle absolut önska mig en egen polytunnel men hittills har vi inte haft de ekonomiska möjligheterna att lägga på min hobby. Men vem vet, med sparande och drömmande kanske det går att förverkliga?! Om jag får drömma så slänger jag till med två stycken plastväxthus på en gång! 🙂

Jag drömmer vidare 2011!
Chili-tips!
Plastpåsar 2011?