F ö r b ä t t r i n g 2010

21 december, 2009
Kategori:


Har börjat fundera på olika förbättringsområden vad gäller miljön och våran familj. Svårt är det, vi gör redan ganska mycket. Några saker har jag kommit på men för att verkligen djupdyka så behöver vi nog först se vad vi gör… och utifrån det göra förbättringsområden. Ett eget klimatavtal!

Kanske att man ska dela upp områdena efter rum så blir det något enklare. Om jag börjar med tingen som har med köket att göra, t ex maten och hushållsapparater så kanske jag kommer någon vart. Tycker nog att det är ganska svårt när jag inte ser några självklara saker som förbättringsområden men det tar sig nog.

KÖKET

*Vi storhandlar en gång i månaden och till viss mån kompletterar vi med färskvaror. Förberedelserna inför detta är matlista för fyra veckor och handlingslista. För varje månad förändras de då vi handlar efter säsong. Vi hade ett tag, typ ett och ett halvt år EKOlåda med grönsaker men sedan i höstas har vi handlat grönsakerna själv igen. Förbättringsområde: kanske någon småsak… att inte inhandla jos… utan pressa själv, att alltid handla ekologiskt eller avstå från produkten om ekologiskt känns för dyrt. Ändå måste jag nog säga att vi är duktiga på detta.

*Vid handling använder vi ibland kassar för återbruk. Förbättringsområde: den största förändringen kan vi göra här, att alltid använda oss av tygkassar eller dylikt. Ta med dem alltid till affären… de gör ingen nytta hemma! Inhandla fler Big Bob! Big Bob

*Dricker vatten till maten på vardagar. Förbättringsområde: ta bort läsken eller minimera den på helgerna. Tycker nog att läskkonsumtionen är för hög i vår familj. Här kan vi spara på miljön och pengar samt hälsan!

*Vi har i år haft både kalkoner och lamm för maten skull. Det vill säga att vi på våren införskaffade kalkoner som vi har varit måna och skött om. Under sommaren fick vi även tag på lamm som vi hade i grannens hage. Dessa har nu slaktats och ligger i frysen. Förbättringsområde: vet inte riktigt, får nog återkomma. Intressant att läsa.

*Vi äter mist en gång i veckan vegetarisk mat. Förbättringsområde: äta mera vegetarisk mat, alltså utesluta kött. Vi äter mycket vegetarisk men ofta som tillbehör… gratänger och bönsallader….

*Vi försöker ihärdigt att ha med matlådor till jobbet. Vissa helger gör vi storkok så att det finns färdigt i frysen. Förbättringsområde: orka inte alltid…ibland blir det köpelunch och det borde förbättras.

*Vi har höns för både ägg och kött. Några tuppar om året brukar få bli mat då man får även tuppar när man föder upp höns. Förbättringsområde: Att fixa till hönshuset för att minimera drag och att hönshuset håller längre. Eller att prova ett nytt koncept, hönshus-växthuskombination.

*Vi komposterar det avfall i matväg som inte hönsen får. Blir till härlig jord så småning om. Förbättringsområde: Vi har två matkomposter, har inte tömt den ena som jag brukar inför vintern. oops!

*Vi källsorterar våra avfall och jag måste säga att vi är duktiga. Förbättringsområde: Var vi samlar allt skräp och hur. Vi skulle behöva snygga kärl som tar minimalt med plats… tror kanske att fler har samma problem. Hittills samlar vi det mesta i papperskassar…

*Vi odlar mycket på sommaren för att få färska grönsaker att konsumera. Gott! Liten stjärna i kanten för att vi odlar mycket kulturarv-grönsaker! Förbättringsområde: odla mer grönt inför vintern….

*Städmaterial: vi använder oss av miljövänliga rengöringsmedel tex gul såpa. Förbättringsområde: vet inte riktigt… här gör vi nog ett bra jobb. Vi tvättar moppar och trasor, hänger upp dem på tork för att de ska hålla längre.

*Vi har bytt ut kylen och frysen till klass A samt ugnen. Vi använder oss av ugnen ganska mycket så det är bra med schysst ugn. Förbättringsområde: att byta ut spisen och micron från 80 talet. Tror nog att t ex micron som är stor och ful, fullmatad med olika funktioner som vi inte använder men som säkert var urhäftigt på 80-talet drar mycket el. Vi använder den till att tina mat… när vi har glömt att ta fram råvaror ur frysen i tid. Ibland värmer vi mat också… Vi har en vattenkokare till att värma upp vatten!

*Diskmaskinen, ganska ny och klass A. Vi fyller den innan vi kör den. Använder Svanenmärkt maskindiskmedel och kör snabbprogram oftast. Förbättringsområde: Att diska kastruller för hand..? Att köra med eco programmet oftare. Här är jag något osäker… snabbprogrammet tar ca 30 minuter medan ecoprgrammet tar över 2h, vad är mest miljövänligt och varför? Det finns flera program men de använder vi inte. Skulle behöva djupdyka i detta!

*Diska för hand. Vi diskar inte under rinnande vatten. Miljövänligt diskmedel används. Förbättringsområde: att diska oftare stora saker för hand.

Allmänt förbättringsområde: Mojäng att inhandla. Alltså en elförbrukningsmätare. Vi skulle också behöva ett grenutag med av och på knapp till köket där tv och datorsladdar kopplas in… (det har vi på andra ställen i huset).

Oopps det blev ett långt inlägg men visst fanns det förbättringsområden! Det är bara att kavla upp ärmarna och göra något åt saken. Jag ska genast börja med grenutaget som redan finns men är ej inkopplat. Lätt!

Så nu utmanar jag dig och undrar, vilka förbättringsområden har du 2010?

Canvas bags
Skansens julmarknad