Favoritdricka hemma hos oss – fläderblomsdryck!

6 juli, 2012

Nu blommar flädern hemma hos oss och det är dags att göra favoritdrycken, nämligen fläderblomsdryck. Jag använder mig av samma recept år efter år allt som oftast blir det lyckat. Förra året jäste flera av hinkarna och fick kastas, troligen stod de för varmt. 🙁 Värmen är nämligen största problemet då drycken ska stå kallt. 
I år gör jag en hink i taget och ställer i kylen eftersom vi har ”värmebölja”, ända till fläder har blommat klart. Förhoppningsvis hinner jag med två-tre hinkar! Kanske att sista hinken blir fläderbloms- och rabarbersaft… har gjort det en gång och det var gott och läskande!


FLÄDERBLOMSDRYCK
Ca: 2,5 liter färdig saft/dryck. Receptet kan dubbleras. Själv brukar jag göra i 10 liters hinkar. Minska på sockret och frys in så blir det mer en måltidsdryck.

• 20 klasar fläderblom
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 2 påsar citronsyra 40-50 gr
• 2 st citroner.

Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink. Jag använder en ”mathink” då jag gör dubbel sats.

Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.
Ta lita av det varma sockervattnet och blanda i citronsyran. Rör om så det löses upp.
Häll den i sockervattnet.

Riv skalet på citronerna och rör ned.
Pressa citronerna och häll i saften. Jag har faktiskt bara skurit ner citronerna i år. Slå sockerlagen över blommorna medans den är het.

Sätt locket på kastrullen och låt den stå i fyra-fem dygn.

Sila sedan saften genom silduk och tappa upp på väl rengjorda kalla flaskor. Eller gör som jag, använd mindre socker och frys in drycken i frysaskar/påsar. Jag dubblerar receptet MEN INTE sockermängden och då blir det mera måltidsdryck än saft. Men då kan man nog inte spara på flaskor eftersom socker är inte bara sötande utan också konserverande.


* * *Vad kan man göra mer av denna vackra doftande blomma då?
Jag brukar göra fläderblomsdryck som ni säkert förstått, har även gjort fläderblomssirap ett år – gott på pannkakor och i te. Vuxendricka med fläderblom; gin och fläderblomsdryck är himla gott! Har inte provat fläderblomschampagne – verkar himla avancerat för en som inte är duktig på bryggning. Någon som har provat?

Tror att jag ska torka fläderblommor till att använda i en egen teblandning till höstens och vinterns kalla dagar. Några klasar ska absolut få bli till bär också som jag kan göra chutney av. 

Nu till fläderblomsplock!

♥ till Er!

Medan jag försöker ta mig igenom djungeln i Glädjehuset plaskar maken i Vansbro...
Försöker hålla en hållbar livsstil ... (långt - tänker-högt-inlägg)