Fläderblomsdryck – en favorit i repris!
10 liters hinkar. Jag minskar på sockret och fryser in så blir det mer som en måltidsdryck. Eller rättare sagt, jag dubblerar receptet men inte sockermängden. 😉
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 2 påsar citronsyra 40-50 gr
• 2 st citroner.
Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink. Jag använder en ”mathink” då jag gör dubbel sats.
Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.
Ta lite av det varma sockervattnet och blanda i citronsyran. Rör om så det löses upp. Häll lösningen i sockervattnet.
Riv skalet på citronerna och rör ned. Om du har möjlighet kan du köpa obesprutade citron. Eftersom man använder skalet föredrar jag ekologiska citroner. Man får nog med gifter i sig ändå…
Pressa citronerna och häll i saften. Slå sockerlagen över blommorna medans den är het.
Sila sedan saften genom silduk och tappa upp på väl rengjorda kalla flaskor. Eller gör som jag gör, fryser in drycken i frysaskar/påsar. Men man kan nog inte spara på flaskor om sockermängden är reducerad eftersom socker inte bara sötande utan också konserverande.
0 kommentarer