Förslag önskas till mina ”gröna” rabatter

16 december, 2011
Kategori:
Bilder : Impecta
Nu har fröerna kommit till min ”gröna” fjärilsrabatt, växterna går i grönt, ljusgult och vitt. Detta är ett stort projekt, 2 långa lådor på ca 5 meter ska bli mina fjärilsrabatter. Så många plantor behövs om lådorna ska fyllas. Det betyder stora utgifter om jag skulle köpa färdiga plantor, så nej, det blir att driva upp alltihopa själv. Därför tänker jag att jag blandar perenner med lättsådda ettåringar.

Anisisopen heter Liquorice White, härligt namn va?! Det är en 60 cm kryddväxt och blommar redan efter 12 veckor efter sådd. Jag vet inte om den är perenn men den lila som jag har redan förökar sig villigt. Den tänker jag bredså i en sålåda i februari och ställa in i tomathuset (kallväxthus).

Pionvallmon är ettårig, 70 cm hög och jag vill ha med den egentligen för frökapslarnas skull. Men det är bra att den blommar om inte temyntan och rudbeckian blommar första året. Pionvallmon sår jag på plats, kastar ut den lite här och där. Enkelt och bra. Borde köpt två påsar…

Den vita prickiga temyntan, Monarda punctata är också en kryddväxt med doft av mynta och timjan. Det står att den har gula-ljusskära blommor med lila fläckar…vi får se – mycket spännande. Den ska vara flerårig och ståtligt 80 cm hög. Frågan är hur jag sår den bäst? Breså i sålåda, i krukor eller kanske i pluggbräten? Vad tror ni?

Vit Rudbeckia White Swan har jag beställt två påsar av. Vill vara säker på att jag får ganska många… hoppas hoppas. Det står att lägsta garanterade grobarhet är 60 % och en påse innehåller 75 frön så med två påsar borde jag få ca 90 plantor! Den är perenn och 70 m hög. Vore roligt om den blommade första året… tänkte sätta igång med den redan efter jul. Här är samma fundering…hur sår jag den för bästa resultat?

Kanterna funderar jag på fylla med vita petuior eller kanske ännu hellre vit krasse om jag hittar. Vore ju bra med krassen som man bara kan peta ner och vips kommer det upp härliga små plantor som tar stor plats så småningom. Finns det vita blommor på krasse? Jag vet att det finns gula, men finns det vita?

Nu till min egentliga fundering: ska jag bryta av med annan färg i rabatten? Det kanske ger en större effekt om man har några avstickare i rabatten? Kanske något mörk-brun-rött? Eller? Vad tycker du? Kom gärna med vilda och djärva förslag eller varför inte något gulligt? Hur ska jag få till det så att det ger en härlig effekt men fortfarande en ”grön” rabatt?

Har ni några förslag?
till Er!
Stefan Sundström och jag
Matdagar = egotid