Glöggfest!

21 december, 2015
Kategori:

Glöggfesten med glöggbattle är över och det har smuttats på 8 olika glöggar!
2 stycken var köpeglöggar, en helt alkholfri och en 2,25% (nästan alkoholfri) medan resten var hemmatillverkningar. Gästerna hade med sig utmanarna Mamma Mu goes kresi, Skitgubbens julkröka, Lisbeth Blomkvists sista utväg och Midvinterblot! Våra hette Bamses dunderglögg och X-files! Namnandet är lika stor del av glöggbatteln som vi har som själva utkorandet av bästa glöggen!

Det här var tredje året som vi hade vår glöggfest den 4:e advent och nu kan man väl börja kalla det tradition. Man skulle kunna tro att det är en vild fest med ”battle” men man dricker inte så mycket av varje om man ska pröva många. Glögg är tunga grejer 😉 Och jag vill bara säga också att inga barn närvarar!

Våra två, Bamses dunderglögg och X-files hamnade i topp tillsammans med Skitgubbens julkröka i själva rankingen. Min favorit var helt klart X-files som var en fräsch nykomling, en tranbärsglögg med karademumma! Och kolla in färgen! Helt underbar! Receptet är hemligt därav namnet 😉

Dunderglöggen var len och mjuk men med tydliga smaker. Bra balans tror jag att man skulle kunna säga. Eller vad säger du lillebror? Vad säger domarsmaklökarna? Bamses duderglögg är ingen hemlighet utan ursprunget är Dunderglögg med svagdricka. Tyvärr har svagdricka man köper sötningsmedel men ja ja, den var god ändå.

Här kommer grundreceptet på Dunderglöggen som jag experimenterar med! 
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst för söta degar
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin
2,5 kilo socker

Blanda allt i en tioliters hink eller något annat lämpligt kärl för bryggning. Rör så att sockret och jästen löser sig. Täck med plastfolie som du gör småhål i. Låt hinken stå i lugn och ro i rumstemperatur i minst 3 veckor, gärna 6. Tappa upp på flaskor, akta så att du inte får med bottensatsen.

* * *
Det är ett helt projekt med 8 olika glöggar. Alla ska värmas och hällas upp på termosar. Varje termos är namnad med etikett så att man vet vilken som är vilken. Det är dödsallvar, som ni förstår… 😉 
Till glöggen serverades juliga snittar som tog udden av det söta. 3 olika sorter, en med lax och färskost och pepperrot, toppad med basilika och på mörkt surdegs rågbröd. Den andra var en klassisk köttbulle med rödbetssallad, inget märkvärdigt men gott. Sist ut var det knäckesnittar med julskinka på dinkelknäcke. Toppad med honungsdijonsenap och cornichons. 

Middagen var en het Linssoppa med massor av vitlök, ingefära, saffran och chili. God och lagom mättande.


Det här gör vi om! 

Har du någon favorittradition vid juletider som ger energi? Alltså inga måsten och tvång utan något som du gillar?
Ooops...
I julhelgens lugn ska jag läsa, sova och ....