K a f f e t o r s k ?

15 februari, 2010
Kategori:

Läser på Ekobloggen om förslag på hur man kan tänka EKO utan att förgöra sig. Flera bra tips finns att följa om man precis ska börja eller om man behöver en knuff i rätt riktning.

Hon tar upp att det handlar om bland annat om prioriteringar. Och jag kan väl inte annat än hålla med. ”Det handlar om prioriteringar; vad vill jag? Många kan utan tvekan slänga ut flera hundralappar i månaden på folköl och chips med tvekar då en liter eko-mjölk kostar 70 öre mer…

Ibland kan jag väl förstå att man gärna ”sparar in” på t ex ekovaror som kostar så mycket mer än icke ekovaran. Ett exempel är ju kaffe. Själv köper jag helst fairtrade-kaffe och drar kanske ner på konsumtionen. Men jag vet att man kan köpa billigt kaffe för typ 19 kr i vissa affärer. Här skulle man kunna skriva ett helt inlägg om dessa billighetsaffärer med dålig personalpolitik, andra hands varor och mycket importerade varor…. Men inte idag 😉

Tillbaka till kaffet för 19 kronor… Visst, om man bara räknar i pengar så blir det ganska stor skillnad att köpa kaffe för 19 kr/ 500 g eller för 35 kr / 500g. Många kronor på bara ett paket… MEN (det är inte rumba) Lågbudget kaffesorter innehåller oftast mer nickel… själva kaffet är ofta en andra sortering… arbetsförhållandena för plantagearbetarna är mindre bra…

Kan ju tycka att vi får ta lite mer ansvar för både hälsa, miljö och medmänniskor och betala ex antal kronor för detta. Min önskan är att i största möjliga mån tänka etiskt samtidigt när jag konsumerar. Oftast har jag råd… om jag prioriterar…!

Frågan var går din gräns för vad som är acceptabelt ?
Go Jamie!
H j ä r t e f r å g a