Kombucha

15 februari, 2013

Idag när jag kom hem och vittjade brevlådan hittade jag ett kluckande paket! Eftersom jag anade vad det kunde innehålla skyndade jag hem för att öppna mitt paket. Och mycket riktigt, paketet var från Farbror Grön och innehöll en Kombuchasvamp! Tack snälla ”Farbror Grön” för denna kombuchamamma. Tänk vad bloggvärlden för med sig…

Kombucha framsälls genom att placera en kultur i sötad te, eftersom sockerarter behövs för jäsningen. Svart te är ett populärt val  men man kan även använda grönt och vitt te. Kanske kan man även använda must? Jag använder i min första bryggning ett svart te som heter Keemun.

Ett standard Kombucha receptet kräver ”en kopp socker” per lite vatten eller te, även om vissa variationer tolereras av kulturen. Kombucha kan fermenteras (jäsas) med många olika sockerkällor men inte med konstgjort socker. Behållaren är ofta täckt med sluten väv eller trasa för att förhindra kontaminering av damm och annat inte ska vara med men också för att drycken ska kunna andas.

Efter en vecka eller två av fermentering är drycken klar. Lite vätska sparas till nästa sats. Denna process kan upprepas i det oändliga. I varje parti kommer ”mor” kultur att att producera en baby som kan flyttas till en egen sats Kombucha.

Jag följer Farbror Gröns recept men dubblerar det:
1 kombucha svamp
100 g vitt socker
1 liter vatten
2 msk ekologiskt te
1 burk med vid öppning

Gör så här:
Koka upp vattntet, tillsätt 2 msk te och låt dra i 15 minuter. Sila av och tillsätt socker och låt svalan till rumstemperatur. Häll, lägg i kombuchasvampen och ca 1 del från tidigare bryggd. Knyt en duk/nät över öppningen, förvara på en lite varmare plats i hemmet i ca 7-14 dagar. Sila av och förvara svalt.

Hm.. hoppas att det fungerar att dubblera receptet men med bara en ”mamma”? Kanske tar det lite längre tid med fermenteringen?

Jag ligger bra till, väntar på att te´t ska svalna till rumstemperatur. Burken med svampmamman är redo att flytta in i glasburken med 2 liter te!

Nu j-ar ska det bryggas Kombucha! 😉
Spam
Chili och tomater i Glädjehuset till sommaren, som jag längtar!