Krasse på längden och tvären

5 februari, 2012
Kategori:

Bilder: Impecta
Eftersom alla mina värmekrävande växter inte får plats i tomathuset som endast är 6 kvm så måste jag tänka nytt. Har planer på en ”varm trädgård” för aubergin, paprika, tomatillo och chilisar – växter som vill ha det varmt och gott. Denna upphöjda varma plats ska inhängnas för att få vindskydd och jag tänker mig då av ätbara växter så klart. All möjlig plats för odling av ätbara saker prioriteras.
Fröpaket nr x i ordningen anlände i förra veckan. Denna gång låg fokus på grönsaker i leveransen men även blommor som indiankrasse. Men i min värld blir även den en grönsak ;-)! Mitt vindskydd som ska täckas är många meter och kommer att bestå av ärtor och krasse. En hög, 150 cm hög sockerärt från Indien med citrongula baljor som heter Golden Sweet. Den ska samsas med Blauwschokker som är en ovanlig spritärt med blåvioletta baljor och grönt bladverk på 200 cm. Till detta kryddar jag med en slingerkrasse som heter Ice Age och är 200 cm. Förutom att jag vill kunna äta av det jag odlar önskar jag också att det är trevligt för ögat. Jag tror att denna färgkombinationen kommer vara härligt iögonfallande och trevlig att beskåda.

För länge sen när vi ägde en kolonilott odlade jag vanliga röda buskkrassen. Trevlig blomma med ätbara blommor och blad samt frön. Hade ofta peppriga blomblad i salladen. Och det är väl det jag har i fokus i år, ätbara blommor och framför allt: krassefrön. Har tidigare gjort ”falsk kapris” men tänker mig att man kan ha dessa frön i andra grönsaksinläggningar som kommer att göras. Och kan det vara så, att man kanske kan använda krassefröna som kikärtor? Typ göra humus? Ingen aning men det ska testas!
Om man googlar på Nasturtium in/as food hittar man roliga ting att läsa och framför allt nyttiga tips. Krassen innehåller mycket c-vitamin! Det verkar som det finns några som använder denna växt mer än som prydnad. Här är en kvinna som har gjort Pickled Nasturtium. Eller den här, pesto på krasseblad, Nummy Nasturium Pesto. En annorlunda dipp, Nasturtium Dip kanske är något att prova på? Någonstans läste jag också om att ”mature seeds can be roasted and used as snacks”.
Använder du dig av blommor på något sätt i matlagning?På blomfronten...
Vintermys