L å g e n e r g i ?

3 januari, 2010
Kategori:


Ibland skriver jag om mina misslyckanden, vill göra rätt men så kanske det blir fel… t ex det där med julklappspapper och återvinning. Men det är inte det jag funderar på nu utan att jag tror att det kanske kan hända fler…. Alltså vilja rätt men att det kanske blir fel.

En sån enkel sak som glödlampor. Förbudet och avfasningen av vanliga glödlampor inom EU. Blev något förvånad att folk hamstrade glödlampor i höstas men visst, om de slutas säljas hur ska man annars få tag på dem om man inte har ett förråd av glödlampor. För alternativ finns ju inte…?

Det är flera saker jag funderar på… det ena är att om ingen har vanliga glödlampor som också värmer upp hushållen ökar då värmekostnaderna i norden då en tredjedel av året är ganska kallt. Eller är det bara en myt att glödlamporna värmer upp så pass mycket att det får skillnad…?

Det andra handlar om alternativen till glödlampor. Så vitt jag vet så finns det kvicksilver i lågenergilampor. Och så finns det LED lampor utan kvicksilver. Varför produceras lågenergilampor med kvicksilver och säljs om vi nu ska förbjuda vanliga lampor av miljösjäl?

Känns som om man vill göra rätt men att det kanske blir fel? För har man verkligen den tilltron till människan att hon sopsorterar alla sina sopor! Att det aldrig skulle läggas en energilampa i soppåsen?! Att det alltid återvinns?! Jag menar hur mycket kvicksilver är vi beredda att ha i naturen?

Jag funderar vidare… känns kanske som en paniklösning det där med att tillåta produktionen och försäljningen av energilampor med kvicksilver. Förstå mig rätt, jag är för att vi avskaffar vanliga glödlampor som stjäl mycket energi men är emot kvicksilver. LED lampan eller fler alternativ borde ligga i fokus!

P a k e t
Spara pengar?