M a t k a l e n d e r

5 oktober, 2009


Man kan på olika sätt spara både pengar och miljö vad gäller mat och matinköp. Marit Paulsen hävdar att det är bättre att ta hand om rester och inte slänga mat än att handla ekologiskt. Jag kanske tycker att det ena utesluter inte det andra. Handla ekologiskt, närproducerat OCH ta hand om dina rester är väl det bästa ändå?!

Vi storhandlar och planerar matsedel, vi handlar ekologiskt och närproducerat samt försöker vara självförsörjande på flera ting. T ex så har jag skördat många kilo tomater, både röda och gröna. Härligt med egna inläggningar, chutney, ketchup och soltorkade tomater även efter tomatsäsongen är slut.

Ett annat sätt att spara pengar och på miljön är att handla efter säsong. Så när jag nu planerar matsedel så försöker jag titta på vad finns just nu till bra pris samt gärna närodlat. Jag fyller på i min matkalender för säsongens varor. Det tar lite tid att bli medveten, ”plugga på” så att man kan välja i denna djungel av varor. Bli en medveten konsument!

I Oktober handlar jag gärna svenska produkter:

  • olika sorters kål; blomkål, vitkål, fänkål,
  • kålrot, morötter, jordärtskocka, palsternacka, betor
  • spenat, gröna bönor, lök, broccoli
  • stjälkselleri, groddar (groddar även själv)
  • svenska äpplen och tomater (har egna just nu)
  • gurka och zuccini ( i år har jag egna )

De få långdistansprodukter som inhandlas hemma hos oss nu är:

  • avocado
  • citrus
  • paprika

Vad har jag glömt?

G r ö n t é s k ö n t
M a r m e l a d