Mina ägg

30 juni, 2009

Ohhh, hoppas att mina ägg kommer idag. De blev iväg skickade igår så jag hoppas att de inte stannar upp på vägen någonstans. Ägg är ju lite kind of färskvara… ja ialla fall i denna värme.

Jag har beställt avelsägg av sorten Rhode Island Red som jag ska dela med mig av till svärfar dr Karlsson om det blir ett bra kläckresultat. Det återstår ju att se. Det är flera faktorer som påverkar om det blir många kycklingar. De självklara är hur många ägg som är befruktade, sparandet av ägg, värmen nu, frakten, min äggkläckare som är sönder och jag måste vända äggen manuellt. Det betyder att jag bör vända alla ägg flera gånger om dagen…. i måååånga dagar. 21 dagars vändande typ 4-5 gånger om dagen!

Hönorna är ursprungligen från USA och klassas som medeltung kombinationsras. Med det menar man att den är bra till både köttproduktion och äggproduktion. RIR hönan väger runt 2,6-3 kg och tuupen 3,3-4 kg. Färgen är djupröd-svart och djuren är kraftiga och har bra med kött. Kycklingarna växer ganska snabbt och blir könsmogna vid 6 månaders ålder.

Hoppas hoppas att de kommer idag!

Fläderblomsdryckdags
Modeblogg