Nominerad för hållbar livsstil 2016

30 juni, 2016


Så glad och stolt att jag har blivit nominerad som inspiratör för Hållbar Livstil 2016 bland många andra på Green Match, gå in och kika! Där hittar ni 39 andra nomineringar som inspirerar till en hållbar värld!

Vad får dig att välja en hållbar livstil?
Egentligen skulle jag vilja ställa en motfråga som svar; vad får dig att inte välja en hållbar livstil? Jag är på riktigt nyfiken på olika mekanismer och olika val, jag gillar att försöka förstå. Men mitt svar få bli lite mer informativt om hur jag tänker:

Det har nog varit både egoistiska skäl och miljömässiga skäl. Eftersom jag tror att vi måste få till en förändring och göra skillnad så har jag tänkt, vad kan jag göra? Vad kan jag bidra med? Hur kan jag göra skillnad? Hur vill jag leva?
Jag är ganska övertygad om att vi behöver börja göra medvetna val, här och nu. Det handlar inte om att man måste försaka allt eller att vi ska leva som på 1800-talet utan snarare arbeta för en hållbar framtid, välja, förändra och utveckla. Hitta livskvalitet och hållbarhet i arbetsliv, fritid, matproduktion, boende, utbildning med mera. Alla kan nog inte göra allt, som t.ex odla sin egen mat men man kan välja vilken sorts mat man vill köpa och äta. Att välja medvetet. Att vara en del i en hållbar framtid.
Jag tror inte på att endast förbud och förmaningar kommer att leda till en större förändring, med förbud kommer vi nog endast halvvägs. Det behöver bli mer intressant och attraktivt med andra och medvetna val, hur väcker vi nyfikenhet för en hållbar livstil? Och återigen ställer jag frågan, vad kan jag göra? Vad kan jag bidra med? Hur kan jag göra skillnad?
 

Andra frågor som jag ofta får?

Odlar du ekologiskt? 
Ja den frågan får jag ofta, det är den absolut vanligaste frågan jag får faktiskt. Och jag vill verkligen svara ja på den. Tyvärr är det inte så enkelt och jag behöver förklara varför, här kan du läsa ett inlägg  Om jag odlar ekologiskt.

Hur tänker du runt kläder, smink, skor och hållbarhet/ekologiskt? 
Ibland tror man att jag inte köper kläder och annat som har det med det yttre att göra. Som om att det alltid handlar om att leva som en asketisk munk om man vill leva hållbart. Men tänka sig, även jag vill vara vacker! Dock försöker jag köpa medvetna val, skinnskor som håller länge, ekologisk bomull, second hand och kläder som inte har sytts av fattiga barn (svårt att veta men så gott det går). Ibland lyckas jag inte alls, då kommer jag hem med skitsnygga jeans och ett par skor i syntetmaterial…

Hur hinner du med? Är du Bonde på heltid?
Båda frågorna är ganska enkla att svara på, jag hinner med det jag hinner med. Oftast inte 😉 Och nej jag är inte bonde på heltid.

Alltid är det något som jag inte hinner med eller får prioritera bort. Det handlar om förväntningar och föreställningar om vad som ska göras kontra realitet. Jag arbetar full tid och lite till så jag måste prioritera för att orka även om jag är lite av en duracellkanin. Jag har ett arbete som jag gillar och som utvecklar mig, som jag inte är beredd att släppa än.  Så nej, jag är inte ”Bonde” på heltid. Bara en Wannabe 🙂

Lönearbete – varför jobbar du med lönearbete?
Det finns ibland någon romantisk bild att människor som vill vara självhushållande, downshiftar eller har börjat ställa om sitt liv inte skulle by the fact inte vilja ha lönearbeten. Att jag lönearbetar beror på olika val jag gör och vill göra. Jag gillar mitt arbete som är utvecklande, kreativt och viktigt. Jag försöker få in hållbarhetstanken även i mitt sätt att leda i mitt arbete. Även där tror jag på medvetna val.

Jag jobbar mycket med stress och stressfaktorer och försöker förhålla mig till olika borden, andras förväntningar, mina förväntningar och så vidare. Jag är inte på långa vägar färdig, det finns alltid något som stör men jag är på god väg. Hållbara val och hållbarhet handlar också om det psykiska och fysiska måendet. Hur mår jag, hur tar jag hand om mig för att orka? Vilka prioriteringar leder till något bra?

Fortsätt gärna ställa frågor så ska jag försöka svara så gott jag kan! Alltid roligt att behöva tänka lite extra på vad man står för eller vad man gör och varför. 


Och återigen vill jag bara säga att jag otroligt glad och stolt för nomineringen, det betyder mycket! 

Odlarnas pod med mig är ute nu!
Tomatskötsel i Glädjehuset idag!