Ny rubrik – ny ordning!

8 december, 2014
Kategori:
I och mitt utökade intresse för att förlänga odlingssäsongen och även skördesäsongen tänker jag mig en odlingskalender som även innehåller när man kan skörda. Någon kanske undrar varför både odling och skörd, de hör ju ihop?! 

Ja men just därför! Man måste planera sina skördar. Men även för att man kan skörda många ting i naturen som man inte behöver odla i sin trädgård och naturens skafferi bör man inte glömma! För det tredje så kan man odla lagringsbara grösnaker som man man äter långt senare efter sedvanlig skörd… t ex hållbara tomater eller vintersquash/pumpor.

Utmaningen är att förlänga odlingsåret eller omfördela, från tokodling i större mängder under sommaren till mindre odling året om. Inte helt lätt men om man är lite klurig så kan man nog få till det i stor utsträckning. Jag har provat några olika varianter på olika sätt i flera år och nu tänker jag att jag ska ta godbitarna från mina erfarenheter!

Tanken började redan i somras när jag bestämde mig för att flytta köksträdgården. Jag gjorde om, tänkte nytt och processen dit landar i en ny odlingsfas. Mindre mängd men under längre tid! Det resulterade i att den gamla köksträdgården är numer uppdelad i 5 stora odlingslådor. Med tillägg på fyra stycken 1,5 x1,5m stora varmbänkar och Glädjehuset som även finns några år tillbaka. Nyheten blev förutom de fem köksodlingslådorna, fyra lådor för örter och nu även en odlingstunnel för att möjliggöra året runt odling. Mer om detta senare.

Så när börjar och slutar ett odlingsår? I mina tankar finns ingen slut och början om man ska odla året runt men något måste man ju förhålla sig till. Eller så måste man inte det… 😉 Hur tänker du? Om det nu är en kalender jag vill jobba med… när börjar den?

Syftet är att tydliggöra vad som ska sås och när för att kunna skörda i viss tid. Lite av en kom ihåg-lista för att möjliggöra odlingen så att jag inte glömmer bort viktiga grönsaker när man har fullt upp. Vad sår man i november för att kunna skörda i december – januari och februari? Inte helt lätt det där…

Berätta gärna om dina tankar! Blir så himla nyfiken på er alla som läser vad jag skriver även om vissa perioder är mer sporadiska än andra.


Kram på er och trevlig måndag!
Historieätarna och vem är jag?
Tomatlista på g!