Oh my, vilken bok!

19 februari, 2012
Kategori:


Familjen börjar undra om jag försöker vända tidens gång och strävar efter 18-hundra kallt med mina olika nycker. Drömmer om en häftig mandolin istället för en matberedare, jag läser böcker om matlagning utan el, syrar vitkål, tränar på kefirproduktion, tycker att ”presskaffe” är godare än bryggkaffe med mera. Ja, det kan väl tyckas och tänkas att jag har en ”thing” för saker som fungerar bra utan elektricitet. Jag är inte en bakåtsträvare men gillar att vara självständig, jag vill inte vara beroende mer än jag måste. Jag menar, jag skulle inte klara mig så värst bra utan el men jag vissa saker klarar jag bra utan att använda el…

Och en del i att klara sig utan el är att kunna förvara mat utan kylskåp eller frys. Jag håller på att lära mig att mjölksyra vitkål och förhoppningsvis andra grönsaker. Prio är kanske inte att klara sig utan el utan snarare att använda gamla bortglömda tekniker som bevara maten väl. En bok i detta led är boken som jag nyligen har beställt hem, Preserving Food Without Freezing or Canning: Traditional Techniques Using Salt, Oil, Sugar, Alcohol, Vinegar, Drying, Cold Storage and Lactic Fermentation by The Gardeners & Farmers of Terre Vivantewith a new foreward by Deborah Madison. Och jag kan bara säga halvvägs genom boken; Oh my, vilken bok! Det är boken jag inte visste att jag behövde!

Det finns inte en enda färgbild i boken och ändå ser jag hela färgskalan när jag läser den. Språket är beskrivande och färgkombinationerna är tydliga, smakerna är framträdande och luktsinnena skärps. Bokens inledning talar om att inte förstöra maten, att bevara näringsämnen på bästa sätt och välja tillagningssätt. Jag gillar tanken på att bevara maten med så mycket näring som möjligt. Recepten är insamlade från många delar av världen med tydliga instruktioner.

Jag ser fram emot att prova många recept i boken och då har jag som sagt bara kommit halvvägs igenom den. Vad sägs om:

Apples in Elderflowers (Äpplen med fläderblommor)
Pick elderflowers in June, allow them to dry, and store them in an airtight container so that they remain fragrant.
Place a layer of dried elderflowers at the bottom of a box (preferably made of wood). Alternate layers of apples and layers of flowers. Finish with a layer of flowers, and close the box as tightly as possible. Keep in a cool, dry place (provided it is not too damp, a cellar is suitable). After six to eight weeks, the apples may be eaten and will taste like pineapples. This method works especially well for pippins, which can be kept in this ways for at least ten weeks. If we place them on a bed of elderflowers in small open crates, they will keep longer, but the pineapple flavor won’t be nearly as intense.

Eller dessa tomater?
For this old recipe from Provence, pick a good amount of tomatoes that have ripened well in the sun. Cut them in half, squeezing lightly to release any water, and put them in a jar. Set the jar outside in the sun (bring them in at night) until they begin to foam and smell a bit fermented.
Pass the tomatoes through a very fine strainer, rubbing it through with your fingers. Collect the strained portion; place it in a clean, finely woven cloth; and hang it outside in the sun until you get a paste dry enought o be shaped into balls. Let the balls dry on a screen in the sun. Then add salt, and put them in a canning jar. Cover them with oil, season with herbs to your taste, and close the jar.

Tyvärr är jag trött på kvällarna så jag håller mig inte vaken så värst länge när jag ska läsa men jag ser fram emot varje kväll 🙂 På detta sätt håller boken länge, som om det vore en karamell! Rekommenderas varmt!
Jisses, hur ska det gå med alla sådder?
Tomater 2012