Planering av plommonlunden pågår, stil Anna Vattenkannas lilla skogslund!

3 januari, 2013
Kategori:

Min blivande plommonlund är på några fjuttiga kvadratmeter, typ 40 kvadrat gissar jag på. Fyra plommonträd är köpta och planterade sent i höstas och nu behövs det en plan för undervegetationen. På vänser sida står huset och på höger sida finns ett dike. I mitten en brunn och längst fram ser en av hönsgårdarna. Bilden är tagen innan plommonträden planterades… Jag har funderat och skissat fram och tillbaka, tyvärr så är alla mina planer ganska kostsamma. Och det går inte för sig nu när vi bygger om köket. Det kostar att bygga om….

Så det får bli plan B och så får jag komma ihåg att Rom inte byggdes på en dag. Det betyder att jag har beställt frön till lite olika perenner och kommer så dem nu med förhoppning om att de kanske är fina plantor och blommar nästa år… för några hundralappar istället för tusentals kronor. Till sommaren får jag komplettera med några enstaka plantor som fyller ut lite snyggt. Jag har även några gamla vanliga mörkröda alunrot som inte riktigt har hittat sin plats och de får flytta till plommonlunden och ni ska se att de kommer passa in där 😉

Först och främst ligger planen kvar att härma Anna Vattenkannas stig och skogslund. Den är ju så vacker, jag hoppas verkligen jag kan få till samma känsla. Det gäller att tänka på hela året, eller i alla fall vår till höst så att det blir rätt med blomning och så vidare. Jag är ju ganska långt ifrån Annas skogslund kan man se men jag tror inte att det är omöjligt med lite jobb.

Bilderna är från Impecta. 

Jag har tänkt mig brunt, svart, rosa, vinrött och vitt i plommonlunden och har beställt följande fröer; Svärdtåg, Hybridjulros, Brunnäva, Skär Spetsmössa. Läser man på om några av dessa sorter står det att det kan ta upp 16 månader innan de gror… tålamod är en dygd! Ha ha ha… Och tillsammans med alla dessa vackra blomster ska alunroten bo. Eller hur?!

 Bilderna är från Impecta. Det mörka röda, svarta och bruna ska jag blanda upp med vitt och grönt 😉 Ramslök och vit japansk viva, några silverblå-gröna, hostor och sen vårens underbara vitsippor hör väl till en lund?! Jag förstår att det inte räcker att flytta på alunroten för att fylla upp lunden så några plantor kommer jag nog att investera i.

Bild från Odla.nu

Jag tror kanske att några svarta penseer i grupp lite här och där kan öka mystiken några grader… Och kanske om jag hittar några plantor brunnäva med fina blad, sånadära gröna med brunt som på bilden. Kanske finns det fler sorter men den här heter Samobor. Några sådana nävor skulle jag kunna köpa och om jag har tur, dela på plantorna för att dryga ut kassan. En kornellbuske med röda stjälkar vore väl också fint? Såg ett reportage i AoT om olika sorter… väcker ha-begäret!

Sen har jag faktiskt en magnolia, eller egentligen två men en av dem ska få bo i lunden tillsammans med de andra…. En prinsessa blanda alla juveler 😉 Kanske har jag annat också som får flytta på sig… vi får se när vi väl är där. Att dela sina plantor är ju ett smart sätt att föröka men tyvärr har jag ingen stor och fin blomsterträdgård att plocka ifrån.

Vad tror ni om det hela?
Tomatbok?
Rensa och sortera bland fröer? I wish! Nä, tyvärr har någon hunnit före mig.