Plommonlundens uppbyggnad under ett års tid [långt inlägg]

29 oktober, 2013
Kategori:

Hösten 2012 köpte jag 4 stycken olika plommonträd till min blivande plommonlund. Sent en kväll innan frosten skulle slå till fick maken gräva och plantera dem på markerade platser. Jag har skrivit flera gånger om mina planer runt lunden, alltifrån hur den ska utformas till växtval. Sök här till höger på plommonlund så hittar du alla inlägg.

Platsen för lunden är en tråkplats på tomten, en plats som är död som man kan göra nåt roligt med. Utifrån var fotot är taget så står huset på vänster sida och på höger sida finns ett dike och grannens tomt. Längst bort bakom staketet finns en hönsgård.

Våren 2013 så kan vi konstatera att plommonträden har överlevt även om en av dem har farit ganska illa under vintern. Jag funderade fram och tillbaka om jag skulle täcka gräsmattan med tidningar och fylla på med jord eller gräva bort grässvålen? Till slut bestämde jag mig och lejde sonen att gräva bort grässvålen. Ja, det krävdes både argumentation och övertalning för att han skulle ta sig an uppdraget.

Halvvägs framme sommaren 2013 tappar sonen suget med att gräva ur platsen. Det står still över en vecka tills maken kommer till assistans. Men sen hände det grejer!

Vi beställde 6 ton jord att fylla lunden med. Härlig planteringsjord för att kunna plantera alla växter som jag hade sparat till lunden. Hostor, ormbunkar och alunrot stod lite här och där och väntade på att få ”komma hem”! 

Efter urgrävningen fick vi gräva och plocka bort rötter, både tjocka och smala. Vissa var lättare att få bort än andra. Längst bak till höger ser ni en röd pulka! Ha ha ha… Ett sätt att sätta stopp för en rymningsbenägen hund – stopp i dikesrymning med pulka! 😉 Markeringarna var till för att se var jorden skulle ligga och var det skulle vara fritt. Runt plommonträden fylldes det på med flis och stigen ska bestå av ”plankor”.

Det är Anna Vattenkannas trädgård med sin lund som har inspirerat med stigen. I somras fick jag se denna trädgård i verkligheten och den var allt den har utlovat och lite till! WOW! Och Anna var så himla mysig! 🙂 På bilden kan ni se hur jag har tänkt mig… Sååå snyggt! Tyvärr har jag inte hunnit med det än så det får bli till våren 2014.

Många skottkärror med jord fick transporteras till rätt plats, jag menar det blev i alla fall 4 ton jord som flyttades till plommonlunden! Sedan började jag plantera växter som jag hade stående i backar, som väntade på rätt plats. Ska erkänna att jag gjorde om några gånger innan de fick sin bestämda plats.

Många av växterna har jag förökat själv, endel har jag köpt på rea och andra har varit måste-bara-ha-till-min-plommunlund-växter. Men det är faktiskt så att jag har sparat växter till lunden från 2011. Tålamod…tålamod… Anyway, alla växter planterades helgen innan jag skulle åka på trädgårdsresa till södra Sverige så det var lite att göra. 
Och självklart fick jag ny inspiration på min trädgårdsresa! Särskilt från Worachon och Gert Åkes trädgård, Viaköp trädgård som hade varit med i Trädgårdstoppen. Det fanns mycket att se i den trädgården men jag blev helt förälskad i lunden med hostor och uppstammade syrener. Egentligen självklart med tanke på att jag är mer en ”grön” människa än blom-människa. 

Och apropå Trädgårdstoppen och ”gröna” människor så tänker jag ju direkt på vårt besök i Gunillas och Rolfs trädgård, Solhem. Den underbaraste trädgård om man gillar gröna kontraster och träd, helt i min smak! Jag måste bara plantera massor av snabbväxande träd i min trädgård så att jag kan få till samma känsla. 😉 ♥ 

 Väl hemma igen tänkte jag om i lunden. Ett av plommonträden flyttades och maken fick gräva upp gamla syrener som sedan planterades i lunden. Ja, jag blev riktigt inspirerad av lunden med hostorna och de uppstammade syrener så nu jag göra samma lika på ena sidan. Eftersom det var sensommar och torrt bestämde jag mig för att gräva ner bevattningsrör till syrenerna. Jag var ju lite osäker att de skulle ta sig så de kunde få all hjälp som jag kom på. Vi lär se i vår om jag lyckades…

Nu har senhösten kommit och lunden ser mycket annorlunda ut. Ett täcke av gula blad ligger som ett lager över jorden. Har även fyllt på med lite kompost som jag ska gräva ner i jorden… egentligen dumt nu på hösten men det var ett sätt att ta tillvara på komposten från Glädjehuset. Vi har också flyttat på hönsgården som låg längst bak… lunden ska fortsätta där igenom. I vinter får vi såga ner träd och skapa fortsättningen på lunden. Näe, vissa träd ska sparas men många ska bort och ersättas med flera plommon och körsbärsträd. Och så ska vi ju även ”bygga” stigen, anlägga tramp-plankor a´la Anna Vattenkanna!

Det känns som plommonlunden börjar ta form, eller vad säger ni?
På återseende om plommonlunden!

Allemansrättens varor
Biblioteket utökat!