Pumpa och vintersquash för höst och vintersäsong!

23 maj, 2015

God morgon! 
Igår sådde jag pumpor, vinter- och sommarsquash, gurkor och en gurkmelon. Jag sådde sex frön av varje rakt igenom, det blev enklast så eftersom jag sådde i brätten. De jag inte behöver ger jag bort dem till bättre behövande om det är så att allt gror.

För förvaring till höst och vinterkonsumtion:

Marina Di Chiogga Vintersquash

Rankande. En favoritpumpa som jag egentligen tror är en vintersquash. Den härstammar från nordöstra Italien och kan lagras länge. Frukten är rund och något ihoptryckt, bucklig och ojämn, grönbrunt skal och köttet riktigt organget. Mycket god!
Rouge vif d´Etampes Pumpa 
Rankande. En ståtlig fransos och bästa pumpan enligt mig. God, vacker och hållbar! I say no more.
Long Pie Pumpa 
Rankande. Detta är en riktigt god matpumpa med kortare förvaringsegenskaper men eftersom skalet ändå är något tjockt går det att förvara den 2-3 månader under goda förutsättningar. En avlång zucciniliknande pumpa som under lagring får ett helt organget skal.

Sweet dumpling 
Rankande. En vacker liten vintersquash som är god men jag odlar faktiskt den mest för att den är vacker med sitt gräddvita skal och gröna strimmor. Den ska inte gömmas i någon matkällare 😉 Håller bra 2-3 månader i rumstemperatur.

Crown Prince Pumpa 
Rankande. NY Köpte fröna förra året men odlar den första gången i år. Vacker med sitt grön-gråa skal och ska ha en nötig smak. Om den förvaras torrt och svalt ska den hålla hela vintern och våren. Skulle kunna bli en ny favorit…

Potiron Plat White Boer Pumpa 
Rankande. NY Köpte fröna förra året men odlar den första gången i år. Vit vacker matpumpa! Gult matkött och frukten är från 4 kg till 12! Det gäller att mata den med hästskit! 😉

Butternut Harrier Vintersquah 
Rankande. En klassiker som man bör ha någon frukt av i alla fall. God som ugnsbakad.

Bush Buttercup Vintersquash 
Busk, en av mina favoriter som går att lagra till vårkanten. Denna är precis som den traditionella Buttercup vintersuashen hård till skalet som är grönt och köttet gul-oranget. Men detta är en buskvariant som levererar 3-5 frukter om man sköter om den.

Table Star F1 Vintersquash 
Buskvariant, ej rankande. Ny för mig. En ollonpumpa som har nästan ett svart skal. Små frukter på 0,5-1 kg med organget fruktkött.

Gold Nugget Vintersquash 
Buskvariant. Lättodlad vintersquash som knappt går att misslyckas med. Frukterna är små, något större än tennisbollar och blekt oranga. Goda att ugnsbaka.

Ambar Vintersquash 
Buskvariant. NY. Små runda mörkt sjögröna frukter med ljusgröna strimmor på. Vacker för ögat. Fruktköttet är gul organget och nötig smak. Den sägs ha perfekta lagringsegenskaper.
I år satsar extra mycket på vintersquash och hållbara pumpor för att minska tidsåtgång vid omhändertagandet av grönsaker i höst. Normalt odlar jag mycket sommarsquash och pumpor som jag tar hand om på höstkanten på olika sätt t ex inläggningar och syrningar. Jag kommer odla dem också men inte i lika stor mängd som tidigare. 
Nu hoppas jag på att Vita huset är fullt av tomater, pumpor och vintersquash efter sommaren för att ha egna grönsaker under vintern. Jag har även en matkällare att fylla! Vita huset är ju mitt blivande potting shed, ett odlingshus som ska ställas i ordning under sommaren. 
Det gäller att ha blicken långt framöver om man ska fylla vinterförråden! 
Nytt i prunuslunden!
I´m back!