Solskenssirap!

16 juni, 2012
För några veckor sedan när jag fortfarande hann med något (sade hon en aning bittert) kokade jag Solskenssirap som jag väljer att kalla den. Kärt barn har många namn; maskrossirap, fattigmanshonung och maskroshonung har jag hört men jag gillar symboliken med solen. 

Maskrosorna blommade som små sköna solar och jag plockade en hel bunke med dem. Normalt blir jag irriterad av dem, de poppar upp överallt och jag bara avskyr dem när de är på fel ställe. Plötsligt fick de mening och då var de små sköna solar 😉 Googlar man så hittar man flera recept av intresse men jag valde att göra det mycket enkelt för mig: 

Maskrosblommor
Syltsocker
Citron

Jag sköljde blommorna snabbt i
kallt vatten, la dem i en kastrull
och fyllde på med vatten så att
det precis täckte blommorna.
Rev skalet från citronen och klämde
saften ner i vattnet, blandade väl.
Lät det småkoka i 20 minuter innan
jag silade av och lät blommorna
rinna av. Kokade upp saften återigen
och sockrade med syltsocker.
Lät småputtra tills vätskan blev
något seg och simmig.
Enkelt och bra!
Vad tycker jag om min Solskenssirap då? 
Jag älskar den! Just love it! 

Jag har kommit på några användningsområden som känns rätt. Jag har den till att söta salladsdressingen, jag gör den godaste marinaden och glazen med den och så har jag den i varmt te. Tror att jag ska göra iste någon varm dag och prova söta med Solskenssirapen! Det finns säkert fler användningsområden till den, det är bara fantasin som sätter gränserna. 


Nu tänker jag att jag vill o d l a maskrosor! Jag har ju en nässelbänk så varför skulle jag inte kunna ha en maskrosbänk? Vi får se, men det tål att tänkas på. Det är i alla fall en helomvändning vad gäller denna blomma. Maskrosorna har blommat över för tillfället och jag hoppas att de kommer igen. Det är nämligen så att jag vill göra mera Solskenssirap. Jag har ju bara tre burkar nu och ska det räcka hela året?!

Nyponhäck eller finns det annat bra alternativ?
Föröka allium?