Underbara basilika!

18 juli, 2015
Kategori:

Här pysslas det med massor av ting, alltifrån kycklingar till tomatuppbindning. Glädjehuset tar lite tid och engagemang men det är också en favoritsyssla.

Ja och så små andra roliga sysslor som att ta sticklingar bland annat på udda sorter av basilika. Jag har två sorters basilika som bara kan förökas med sticklingar, en brokbladig Pesto och en rödbladig Yeminite. Båda har en underbar doft och Yemenite har jag faktiskt mest för sin skönhets skull och doft, inte till matlagning. Basilikan Pesto luktar verkligen pesto! Dessutom är den så vacker, jag har den faktiskt som krukväxt på altanen.

Den tar sig snabbt och bildar små söta buskar om man toppar sticklingarna. 
Sedan planterar jag om den om i mindre krukor så att de får växa till sig. Bra gå-bort-present om man nu kan avvara en planta. 🙂 Kan man verkligen få för mycket basilika? 

Och som svar på den frågan, nej man kan INTE få för mycket basilika sade den basilikafrälsta Bondjäntan. Idag ska det sås basilika för glatta livet. Det gäller att så massor om det ska räcka till vinterhalvåret också. I alla fall hos oss. Idag ska jag prova en ny sort för mig, Mammoth – den ska ge stoooora blad som är god i sallad och pesto. Kul och se om den kan utmana en bra basilika!

Sent eller tidigt med chilisådder?
Fullt upp i Glädjehuset