Vad händer i hönseriet?

28 december, 2011


Så vad händer i hönshuset så här under juldagarna? För det mesta är det lugnt och stilla, hönsen får gå fritt eftersom vi är hemma. Även om det är lite småkallt så tar sig våra höns ut (många andra höns sitter inne i värmen har jag läst). Det är inte alltid så roligt med frigående höns, här om dagen hade hönsen ”bökat” upp vitlöken som jag hade planterat här i senhöstas… Så det var bara att peta ner dem igen, tyvärr gäller nog inte etiketteringen längre eftersom de ligger hullerombuller. Ja ja, vad är väl en bal på slottet?

Har ni sett så litet ägg bland de vanliga äggen?! Det är en av silkeshönsen som har lagt sitt första ägg, hihihi… de ska nog vara en aning större, ca 35 g men alla barn i början. Och apropå det, det finns en ung silkestupp som har börjat träna på att gala. Klockan 2 på natten! Roligt om man inte har sovrumsfönstret precis bredvid hönshuset. Uuuuyyuuuk Uuuuyyuuuk hahahha inte mycket till korrekt tuppläten här inte. Låter som om nån försöker strypa tuppen.

Kanske är det räven? Vi hade besök i förrgårnatt av räven, herre min tupp vilket liv det blev. Världens tumult och kacklande. Upp ur sängen, slog i tån, släppte ut hunden och tog fram ficklampan. Räven fick inte med sig något men hönsen yrade runt tillsammans med hunden. Hunden jagade bort räven med bestämda skall. Och efter många om och men kunde jag, hunden och flygfäna gå och lägga oss igen. Puh, vissa nätter är det lite för mycket action här.

Nu sitter flera av hönsen på framsidan av huset, på altanen och solar sig. Ser himla skoj ut faktiskt när de sitter på kanten av altanen eller trappen. Ser på något sett inte verkligt ut även om det är det. Måste någon dag åka hämta lite mat till dem från bondeaffären. Kanske att man skulle öka proteinet nu… om det blir kallt dvs. Och kanske köpa lite majs… och ”hästmusli”? Vi får se vad det blir. Har ju gott om torkade nässlor som de ska få när de inte kan beta grönt längre, jag torkade en hel säck i somras inför vintern.

Ja det var nog alles för idag, från hönseriet.
På återseende!
Fröbeställningar
Sköna gröna helgdagar