Växthus-hönshus-combo!

19 maj, 2012

Jag vet att det finns många som är undrande över mitt nya projekt; växthus-hönshus-combo! Kanske till och med skeptiska så jag försöker mig på en förklaring igen… På vintern ska hönsen bo i växthuset = hönshus. Jag ska fylla hönshuset med kutterspån ca 40 – 50 cm tjockt. Hönsen gödslar med sin avföring och jag kastar även matrester till dem. En gång i veckan eller varann vecka så vänder man alltihopa, alltså all kutterspån, hönsbajs, hönsurin och matrester som hönsen har ratat. Dessutom vattnar man i samma veva så att komposteringen kommer i gång och fortsätter att kompostera.

Detta gör man hela vintern och det resulterar i sin tur värme till hönsen. Om det blir vargavinter får jag sätta in några värmelampor så att hönsen får lite värme + att vattnet inte fryser för dem. Jag kommer att säkra för rovdjur så gott jag kan, kompostgaller runt hela hönshuset och elstängsel torde hålla ovälkomna besökare borta. Iof kan man aldrig vara säker, det har ju hänt olyckor varje år som vi har det nu…

På senvåren får hönsen flytta ut till rastgårdar eller hönsgårdar som vi säger. Vi brukar ju tillåta hönsen springa fritt ända fram till att jag börjar så i jorden. Då blir de instängda i gårdarna för de förstör med sitt krafsande och sprättande samt äter upp allt som de kommer åt. Men det är stora och rymliga gårdar så typ fritt gående ändå…

Inne hönshuset som då förvandlas till ett växthus finns nu en härlig kompost att odla i. Man behöver troligtvis låta det ”bränna” några dagar innan man börjar plantera ut tomater och annat gott. I detta stadie är vi nu, skillnaden är att vi förflyttar ”komposten” från ordinarie hönshus till växthuset. Nästa år är allt i samma! KRETSLOPP!

Japp, många lass med hönsskitskompost blev det till att köra med skottkärran. Först mocka ut hönshuset och sen flytta skiten till växthuset! Och hör och häpna, det räckte inte på långa vägar. Endast en långsida blev fylld med hönsskiten… jag får nog gå till bonden och knacka på och fråga om några lass hästskit till andra långsidan! Inte trodde jag att jag skulle få ont om hönsskit… förr om åren har vi undrat vad vi ska göra med allt…? Ja, nästa år blir det ett minne blott då hela växthuset-hönshuset är fyllt med härlig kompost! By the way, jag måste hitta på ett bättre namn för ”huset”. Några förslag?
Nu har jag samlat ihop allt hönsskitskompost i växthuset och fyllt på med lite gräsklipp. Gårdagens gräsmatteklippning fick fylla på så att processen kommer igång. Nu har jag vattnat och vänt alltihopa två gånger så jag hoppas verkligen att det börjar brinna snart. Det tar sin tid att pyssla om en hönsskitskompost… Jag längtar efter att sätta ner tomaterna i detta när det har brunnit klart! Och sen äta av alla dessa tomater….! Men det är en bit kvar. 
Kycklingarna som har bott i källaren har fått flytta ut till växt-hönshuset idag. De får mellanlanda där och ha det gott i värmen innan de får flytta ut till de andra hönsen i hönsgården. De bor i en stor odlingslåda och till tak har de kompostgaller och odlingsväv! 😉 Lite pyssel har det varit idag… dessutom har jag tagit bort gruset framför växt-hönshuset…. något ledbruten!
Ha go fortsättning på helgen kära vänner!
Ps. Nytt namn på växthuset-hönshuset-combon? ds.
Pimpa med svart och grått...
Jag är så glad; det går framåt med mitt kombinerat växthus-hönshus!