Vilka mål med 2016-års odlingar…
Sara Bäckmo med bloggen Skillnadens trädgård ställde frågan om mål med årets odling. Det var länge sedan jag tänkte mål med odlingen även om jag har gjort det tidigare. Det kan man faktiskt läsa om man går långt tillbaka i inläggen, flera år närmare bestämt.
Så det blir lite av min fredagsfundering, vilka mål ska jag ha med mina odlingar i år?
Först och främst ska jag ha roligt och försöka att inte hamna i olika måsten. Eftersom jag hade ett mindre bra år 2015, vad gäller odlingar och allt vad det innebär så känns det extra viktigt med ett roligt odlingsår. Jag vill odla för att det är roligt och för att det är gott.
Jag drömmer om mera plats att odla på.
Jag gjorde om våran köksträdgård för några år sedan, flyttade och tänkte nytt. Det har varit väldigt lyckat och nu är jag mogen att utöka den. Det finns en bit gräsmatta kvar att nyttja, dock är inte alla i familjen lika förtjusta i tanken. Vi får se, kanske kan jag ge en gräsmatta någon annanstans så att alla blir nöjda.
Nya saker
Jag har några ting som jag inte har odlat tidigare, både för att jag har tänkt att det är krångligt men också kanske för att jag är lite bekväm av mig. Men persiljerot, palsternacka och selleri ska prövas här i år. Sedan har jag några nya kålsorter också att prova. Och nya sorter av tomater.
Odla vackert
Jag har aldrig varit någon mästare på blommor och jag har tänkt i omgångar att jag ska verkligen anstränga mig mer runt blommorna. Det gäller i år också, jag har en färdig skiss från förra året som jag tror att jag kommer kopiera. Vissa blommor sår jag men jag tror nog att jag får köpa lite blommor för att få till den där maffiga effekten som jag vill ha. Finfina planer med svartkål och blommor!
Många olika sorters bönor
Redan för två år sedan planerade jag odla många sorters bönor. Jag köpte flera spännande sorter samt bytte till mig. Förra året blev det ingenting av det hela men i år känns det väldigt viktigt, det är ju baljväxtens år! Vi äter mycket bönor och det skulle vara jätteroligt att utöka bönskafferiet med egenodlat. Det är dags att gå igenom bönorna, tror jag har vääääldigt många sorter!
Plommonlunden
Den är ju mest en plats för upplevelser just nu och förhoppningsvis kan vi skörda plommon om några år. Än så länge är plommonen det som kommer vara ätbart i lunden och jag tror att det får fortsätta så. Men vem vet, jag kanske ändrar mig. Dock behöver jag få till kanterna på bäddarna så att de skiljer sig från gången. Det är helt klart ett mål; att fixa kanterna och gången.
Gröna tunneln
Vintertomaterna hamnar i gröna tunneln utan tvekan. Lika så chilisarna och kanske även paprika och aubergine. Det beror på hur mycket plats det blir över i Glädjehuset, det brukar ju inte direkt vara gott om utrymme där…
Hållbara grönsaker
I år ska jag odla än mer hållbara grönsaker som till exempel vinterpumpor. Jag gillar både squash och pumpor och brukar odla mycket av dem, ja även vinterpumpor. Dock ska jag fler i år av vinterpumpor så att jag kan äta mycket av dem under vintern. Det är en favoritgrönsak hos oss. Förutom det ska jag nog odla flera sorter av vintertomat i gröna tunneln. Vem vet, kanske odlar jag av alla 11 sorter jag har av vintertomater för att plocka ut 3-4 favoriter till 2017?!
Glädjehuset
Jag tror att jag ska odla både melon och physalis i Glädjehuset tillsammans med alla tomaterna. Måste närmast börja sortera bland alla tomaterna, vilka ska jag odla i år? Favoriter? Vilka nykomlingar? Vilka ska jag odla mycket av för att göra ketchup? krossade tomater? och andra saker som jag brukar göra. Vad vill jag att min tomatodling ska mynna ut i…? Tänk att tomatodling kan väcka så många funderingar! 🙂 Sen funderar jag ju runt mina persikor, ska de vara i Glädjehuset eller hamnar de på altanen?
Skogsträdgård
Jag har ju jobbat med min plommonlund i några år nu och det känns som att det kan bli riktigt bra i år. Jag vill knyta ihop den med platsen på baksidan av huset och bygga upp en skogsträdgård. Det vill säga en odlingsträdgård med samma struktur som en skog. Jag har redan planterat 3 äppelträd där bak i höstas. Det är en skuggig del av trädgården så jag får tänka till. Även hönsgårdarna ligger bakom huset.
Odla för att fermentera
Jag kommer nog odla mycket utifrån att jag är helt hooked på mjölsyrning av grönsaker. Både gott och nyttigt. Dessutom ett perfekt sätt att förvara grönsaker i längre tid utan socker. I april ska jag dessutom gå en kurs i hur man gör frukt och bärvin, cider och vinäger så kanske att det blir ännu mer odling för att fermentera.
Yes… det var lite fredagsfunderingar runt själva odlandet. Det var riktigt roligt att sortera i tankarna även om det födde flera frågetecken. Men det är väl så det kanske får vara, den ena funderingen leder till något helt annat.
0 kommentarer