Tuppbiffar
Med jämna mellanrum blir de små söta kycklingarna till allt för många tuppar och då måste några till tupphimlen. Och till helgen eller nästa helg är det återigen dags. Då tillagar vi bland annat helt underbara tuppbiffar.
Dessa tuppbiffar kom till för några år sedan när vi slaktade 17 ungtuppar på ”löpande band” och tog hand om det fina köttet. Jag har fortfarande något svårt för just dödsögon-blicket men inte själva omhändertagandet av djuren. På löpande band arbetade vi systematiskt, maken med huggkubben och jag med att ta hand om köttet. Vi börjar vara riktigt bra på detta!
Fina filéer och andra delar åker ner i fryspåsar och in i frysen på mindre än några timmar. Vi har så kallade ägg och köttdjur av raserna RIR, Sussex, Australorp och Brahma. Dessa raser lägger bra till riktigt bra med ägg samt ger ett fint kött.
Ingredienser:
Tupp **
Stora vita bönor (kokta) **
Gullök **
Ägg **
Creme fraiche
Citronskal *
Dragon
Salt och peppar
Smeten får stå kanske en halv timma till timma och ”smaka till sig”. Sedan steker jag biffarna på mellanhög värme. Ofta gör jag lite mer så att det blir både till middag och goda matlådor i frysen. Känns bra att kunna plocka fram biffar de dagar man inte orkar laga mat eller när dagens middag inte räcker till morgondagens matlådor.
Är tuppbiffarna goda? Ja ja minsann, gudomligt goda! Dessa ÄR en favorit här hemma.
Ha det gott!
0 kommentarer