Vem är jag?

5 juni, 2018
Bild Björn Östman

Jag får ofta frågor om både det ena och det andra så jag bestämde mig för att låta er fråga i sociala medier det ni önskade få svar på. Det finns många föreställningar om vem jag är och det är nog inte så konstigt, alla skapar sig en bild av den informationen som finns tillhanda. Dock är det ju så att jag inte lever hela mitt liv på sociala medier och då kan det bli lite skev bild om vem jag är. Till exempel tror många att jag är pensionär eller ”riktig bonde” men så är ju inte fallet. Det är nog en av de vanligaste frågorna, om jag förvärvsarbetar eller om jag är hemma om dagarna.

Vad arbetar du med? 

Jag arbetar som skolledare på en grundskola och jag gillar verkligen mitt jobb. Tillsammans med lärare, sjukvårdspersonal och räddningstjänst är rektorsuppdraget viktigt uppdrag och möjliggör det samhälle vi önskar. Inte lätt men viktigt!

Har du familj?

Ja, jag har en man och två vuxna barn. Dessutom har jag så kallade ”bonusbarn” som vår familj har haft äran att lära känna som kontakt och stödfamilj, 3 extra familjemedlemmar blir det.

Är din familj lika intresserad av odling som du och får du mycket hjälp av dem?

Näe, ingen i familjen är intresserad av odling, dock hjälps det till när jag ber om det. Förhoppningsvis kommer mina barn så småningom utveckla ett intresse för odling precis som skogspromenader. När barnen var små gick vi på skogspromenader och nu många år senare går de på sina egna skogspromenader utan tjat från sina föräldrar.

Jag undrar om du alltid varit biten av odling – eller när du blev det och anledningarna bakom ditt intresse. Odlade du redan som liten? 

Nja, jag vet inte när det riktigt när mitt odlingsintresse startade men jag kommer ihåg att jag tyckte om min mormors trädgård och hennes köksland när jag var liten. Något som har slagit mig på senare år är att kanske är det mitt intresse för konst som har också väckt mitt intresse för trädgård?

I skolan utvecklade jag mitt måleri och än idag gillar jag måla även jag inte gör det så ofta. Då på bildlektionerna härmade jag kända konstnärers motiv, både trädgård och landskapsmotiv och var riktigt duktig på det. Jag brukar också prata om att jag målar dukar i min trädgård så det finns ett tema eller ett föreställning om att måla fram min trädgård.

Grundar sig intresset av att du gillar att påta i jorden eller av att laga mat med bra råvaror? Har hållbarhetsintresset kommit med odlingen eller tvärtom? 

Återigen svårt att svara på vad som är hönan och vad som är ägget. Jag gick kockutbildning på gymnasiet och klart att det påverkar att jag vill ha bra kvalitet på mina råvaror. Och hållbarhet, ja det måste nog vara grundläggande. Hur kan man inte vara intresserad av hållbarhet?

Odlar du något nytt i år som du inte testat förut?

Ja, jag odlar en rosa stjälkselleri som jag inte har odlat tidigare! Och så några nya tomatsorter så klart, det gör jag varje år.

Hur mycket odlar du? Är du självförsörjande på grönsaker?

Nja, näe eller ibland. Det är en fråga som får olika svar på vilken tid av säsongen du frågar och hur mycket jag har att göra på mitt arbete. Men om vi tittar på hela året så är svaret nej, då är jag inte självförsörjande på grönsaker.

Vilka är de tio personer som mest influerat ditt trädgårdsintresse och din odling?

Det var en svår fråga men jag får väl säga att mina tomatvänner är högt i topp så klart! Flera av tomatvännerna är stora inspiratörer och är mycket skickliga med vad de håller på med, alltifrån odling till matlagning.

Och så Piet Oudolf och Ulf Nordfjell som är briljanta trädgårdskonstnärer eller landskapsarkitekter och skapar de mest fantastiska trädgårdar.

Monet och Van Gough har också inspirerat med sina fantastiska målningar. Kanske någon gång i framtiden så kan man se avtryck från deras målningar i min trädgård, jag menar nu börjar jag ju att odla blommor också.

 

Ja det var några snabba svar på flera av frågorna. Det kommer mera… Fler svar hittar du också i podden Odlarna som jag har medverkat i. Där utvecklar jag lite svar om intresset av att odla grönsaker…

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Året runt i Glädjehuset
Månadens tomatvän: André Strömqvist!