Månadens tomatvän: Anette Nilsson på Boäng
Nu ska ni få träffa Anette Nilsson som är en inbiten trädgårdsodlare med stort intresse för köksodling på ”franska” och dagliljor. Hon har nog den vackraste köksträdgården jag har sett och varje år väntar jag med spänning på vilka färgkombinationer som ska bli årets färg på blommor och grönsaker i hennes potager.
Vad är det bästa med att odla tomater?
Alla som har ätit solmogna tomater direkt från plantan vet varför man måste odla tomater varje år. Sen är vi ju självhushållare på sånt vi kan odla och vi fryser, konserverar, torkar, kokar in och syrar många olika råvaror. Det är ju en extra bonus med att odla själv, att kunna äta egen tomatsås, sofrito, ketchup och annat hela året. Miljövänligt och ekonomiskt också.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Mina favoriter är förstås små söta körsbärs- och plommontomater. Red Pearl, Black Sweet Cherry och Röd Blomme odlar jag alltid. De senaste åren har italienska arvesorter stigit på favoritlistan, bäst är Canestrino di Lucca. Det är kul att ha några sorter som är torra när man skär dem, de innehåller inte så mycket fröer och vatten, utan kamrarna är nästan tomma. Det gör tomaten fantastisk till caprese, snygg och god!
Hur odlar du tomater?
Jag odlar alla tomater i växthus. Eftersom vi odlar potatis vill jag hålla tomaterna så skyddade som möjligt från potatisbladmöglet, och där hjälper växthuset till. Jag sår i pluggbrätt i början av mars inomhus, skolar om en första gång och ställer då ut plantorna svalt i vår vinterträdgård. Lagom till andra omskolningen får de komma ut i kallväxhuset, där det kan bli väldigt kallt, men aldrig frost såklart.
Jag skämmer verkligen inte bort plantorna och jag får väldigt knubbiga stadiga plantor, en fördel när man, som jag, även säljer. Sen planterar jag ut alla i markbädd i växthuset. Bädden har blivit gödslad av höns och ankor under vintern, så jag gräver bara om den innan plantering. Alla tomater odlas likadant, uppåt på snöre/tomatkrok och jag gör ingen skillnad på busk eller högväxande.
Alla planteras med samma avstånd, tjyvas och hålls smala för att maximera ljusinsläppet. Det gör ju att jag kanske får lite färre klasar per planta på busksorterna, men i gengäld kan jag sätta fler plantor och skötseln underlättas. Sen bladar jag av underifrån, ganska hårt, för att få mer ljus på klasarna och för att minska risken för gråmögel och annat elände på plantorna. Vattning är jag snålare med ju längre fram på säsongen vi kommer. Vi får alltid tillräcklig skörd, men smaken blir förstås bättre ett soligt år som 2018, vilket tomatår det var!
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Nej, jag odlar nog som de flesta andra. Kanske just det att jag inte gör skillnad på busk/högväxande kan vara till hjälp för andra också. Och har man inte testat tomatkrokar med snöre så måste jag rekommendera det. Så mycket lättare än pinnar.
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Jag odlar både gamla öppenpollinerade sorter (de är basen i odligen) och några hybrider. Eftersom jag tar eget frö blir hybriderna färre, men det är alltid kul att testa, så jag har inga fasta principer kring detta.
Att ta eget frö ser jag som både en förmån och lite av en plikt. Särskilt om jag odlar en sort som riskerar att försvinna ur sortimentet hos de kommersiella odlarna. Jag har det problemet med nån bönsort t ex. Det är ju bara genom att odlare fortsatt att odla gamla sorter som vi nu får chansen att uppleva dem.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Direkt från plantan i växthuset, eller skivad till en caprese med mozzarella .
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Jag använder i princip alla förvaringsmetoder som finns. Förvaring inomhus, då skall de inte vara för mogna när klasen klipps, torkning i torkapparat, konservering, frysning mm. Alla metoder har sina fördelar, det beror ju mest på hur du vill använda tomaten sen. Att lägga ner de färska tomaterna i frysen, utan något annat förarbete än sköljning, är ju det allra enklaste.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Vi måste hjälpas åt att sprida odlingens glädje. Och det gör ju du, Bondjäntan, på ett fantastiskt sätt. Glädjehuset är ett passande namn på en tomatodling 🙂
Tack snälla Anette för att du ville vara med som månadens tomatvän. Det är ju så roligt med tomater och jag önskar dig ett härligt nytt tomatår 2020!
//Johnna a.k.a Bondjäntan
Namn: Anette Nilsson
Bor och odlar: På gården Boäng nära Röstånga i Skåne
Arbetar med: Odling och grön rehabilitering
Intressant att veta: Jag har odlat i över 30 år, och det blir bara roligare. Är egentligen arbetsterapeut, ett yrke som funkar bra att kombinera med grönt intresse. Odlar och föreläser om min potager/köksträdgård.
Är flitig på Instagram och har en blogg som jag jobbat på länge, men inte lika flitigt kanske 😉
På bloggen finns också tider för besöks- och öppettider på Boäng. Välkomna om ni vill se hur vi har det!
www.instagram.com/boaeng/
www.boang.se
0 kommentarer