Varifrån beställer jag tomatfrön?

9 mars, 2018


En fråga som dyker upp varje vår är varifrån jag köper tomatfrön. Om sanningen ska fram så handlar jag sällan i någon fysisk affär utan jag köper på nätet, på olika fröfirmor som erbjuder ett bra sortiment. Det du behöver tänka på är att om du beställer frön från ett annat land än Sverige så finns det olika regler för införandet. 

Om du beställer från ett EU-land så är det inga strikta regler för införandet utan då behöver du tänka på kostnaden för leverans som kan vara olika samt om de skickar till Sverige. Vissa fröfirmor skickar inte till Sverige och då är det trist om du har suttit och klickat i en massa i varukorgen och kommer till kassan där det blir stopp. 

Vill du beställa från ett land som är utanför EU så gäller strikta införande regler till Sverige vad gäller fröimport. Oftast behöver man ha en form av sunhetscertifikat för införande samt betala tullavgift men det kan det ju vara värt! Här kan du läsa mer om regler för att importera frön. 

Nu tänkte jag ändå berätta om vilka fröfirmor jag beställer ifrån. Jag vet att många är lite tysta om varifrån de beställer frön och jag kan inte riktigt förstå varför. Vi vill väl att så många som möjligt får det breda och stora smörgåsbordet att äta ifrån om det är möjligt?! 
Sharing is caring!

Först ut är två svenska företag och ett danskt som jag upplever håller bra kvalitet och säljer ekologiska frön. Måste man köpa ekologiska frön? Nej verkligen inte, jag väljer att göra det om det finns möjlighet till det, annars köper jag ”vanliga” men jag föredrar ekologiska frön och framförallt obetat. Obetat frö betyder att det inte är kemiskt behandlat. För att komma till specifik sida klickar du på rubriken!


Runåbergs fröer
De säljer ekologiska frön och har ett ganska brett sortiment. Förutom försäljning av frö så har de också information om hur du odlar det frö som du köper samt en massa annat nyttigt på hemsidan. Jag gillar deras filosofi och ställningstagande: ”Vi är fortfarande lika övertygade om att ekologisk odling i olika former är en förutsättning för jorden överlevnad. En odling med uppriktig vördnad för det levande. En odling där balans är viktigare än maximal skörd.

Lindbloms Frö
De säljer frö både till hobbyodlare och ekologiska yrkesodlare av god kvalitet och mycket är ekologiskt. Lindbloms Frö har mer än 400 sorter ekologiskt odlat frö och därtill närmare 600 sorter obetat frö. De säljer över huvudtaget inte betat frö. Företaget har också ett bra utbud av tillbehör för lyckad odling så som krukor, tråg och såbrätten. 

Camilla Plums nätbutik
Camilla Plum har en stor nätbutik med massor av härliga grönsaksfrön och stort utbud av tomatfrön. Jag säger bara att här går man in på egen risk, det kan bli dyrt i kassan då det är svårt att låta bli alla godsaker. Även hon odlar ekologiskt och är mycket noggrann med kvalitet på sina frön. Här kan du läsa lite om Lena Israelssons besök i Camilla Plums trädgård. 


Jag söker ofta frön som är från Baltikum det vill säga, från Estland, Lettland och Litauen samt från Ryssland och Polen. De har ofta tomatsorter som klarar av ett svalare klimat som också passar svenska förhållanden! Dessutom är det duktiga på att bevara gamla sorter som är både goda och unika. 

Seemnemaailm
Härifrån har jag beställt flera gånger utan några problem. Jag använder mig så klart av google-translate eller funktionen som översätter på sidan. Ibland blir det jätteroliga översättningar så kanske du får ett gott skratt samtidigt som du beställer tomatfrön! 

TomatoEden
Detta är ett företag från Polen som säljer tomatfrön över hela Europa och har ett stort och galet imponerande utbud. De har specialiserat sig på ryska sorter och gamla kulturarvsorter det som kallas för Heirloom. Rekommenderas varmt!

Odla.nu
Sedan gör jag ibland bra kap, liksom extra frön som jag inte har planerat att köpa utan okynnesshopping som är helt underbart. Dessa sker på våren till exempel på Odla.nu. Här kanske det inte är så mycket på fokus på just tomatfrön utan mer på andra grönsaker men ibland finns även en och annan tomat. Det är lite rörigt på sidan men habegäret växer kanske just på grund av det. Tål att kikas på. 


Dessa fem företag är mina favoriter och så shoppar jag lite här och var på annat håll så som Odla.nu. Har du några favoritställen som du köper tomatfrön ifrån undrar jag? Berätta gärna, kanske har jag missat någon guldgruva? 

?
På återseende och skyll gärna på mig sedan när ni har för många frön och fastnat i tomatträsket! Eller förresten, kan man verkligen ha för många tomatfrön? 

/Johnna a.k.a Bondjäntan
Söndagsfilm - plockar ägg från hönorna
Söndagsfilm - 30 sekunder i Glädjehuset