Portergryta- en vinnare i den bruna matens årstid

20 januari, 2019
portergryta

Nu är det den bruna matens årstid för oss säsongsätare. Tycker du det låter dystert? Inte alls! Särskilt inte om du gör en sats av min supergoda portergryta. Visst längtar jag också till tiden då man kan frossa i söta tomater, späd sparris och prunkande sallader. Men det finns ändå massor av god mat att…

Läs mer

På tiden att bönderna får rättvist betalt!

21 december, 2018
traktor på väg

Det här är oftast den enda kontakt som konsumenter har med bönder.  Brukar du fundera över vad den mötande bonden har för verksamhet, kanske kor, grisar eller grönsaker? Och hur mycket av dina matpengar som landar hos bonden? Sommaren 2018 går till historien som den torraste på mycket länge. Hade vi levt för 100 år…

Läs mer

Mitt konsumtionsfria år – hur har det gått?

13 december, 2018
Kategori:
Ett annat av mina brott. En svart thermojacka.

Ett av mina syndiga köp 2018, en svart thermojacka (man ser ju att jag gillar den, ett bra köp ändå, trots att det var syndigt), här med min man Jonas. Har du någon gång köpt en pryl eller ett plagg som du sedan inte fått användning för? Eller bara köpt något för att det var…

Läs mer

Låt våra barn få lära sig var maten kommer ifrån!

8 december, 2018
Kategori:
Bonden i skolan lär barn var maten kommer ifrån.

I takt med att avståndet mellan stad och land ökar, minskar kunskapen om hur vårt svenska jord- och skogsbruk fungerar. Det som förr var allmän kunskap, som tex att potatis växer i jorden och att mjölk kommer från kossan är faktiskt inte längre en självklarhet. Men min dröm är att alla ska veta! Och vi…

Läs mer

Saffransdoftande flatbread till adventsmyset- får till och med den mest ovillige julfiraren i stämning

2 december, 2018
saffransdoftande flatbread

Det är bara att erkänna. Jag är inte den julälskaren ni säkert trodde jag var. Men servera mig ett saffransdoftande flatbread med smarrig topping så ska ni minsann få se på tindrande ögon i adventstid! Det där som andra upplever när de hör julmusik, tittar in i julpyntade skyltfönster eller när deras näsor kittlas av…

Läs mer

Bakad potatis av svenska potäter- bättre för både plånbok och klimat!

25 november, 2018
Bakad potatis

En gång var jag en fattig student. En sån där snål en som inte tog lån utan gnetade på med extra jobb. Det var en fantastisk tid. Trots att pengarna inte räckte till pålägg den där sista veckan i månaden. Flera av de rätter som på den tiden mättade magen för lite pengar lever fortfarande…

Läs mer

Stjäl en högtid- Thanksgivingmiddag på svenska råvaror

18 november, 2018
Thanksgiving middag på svenska

Jul, påsk och midsommar i all sin ära. Men en stulen högtid är väl ändå lite mer spännande? Och om några dagar firas en riktigt trevlig högtid i USA som jag tycker passar väldigt bra att sno. Nämligen Thanksgiving Day! Här tipsar jag om en perfekt Thanksgivingmiddag på svenska råvaror. Thanksgiving Day är en av…

Läs mer

Så kan du motverka antibiotikaresistens!

14 november, 2018
Antibiotikaresistens: Svenska djuruppfödare använder minst antibiotika i EU.

Mellan den 12 och 18 november är det internationella antibiotikaveckan som har utlysts av Världshälsoorganisationen, WHO. Varför då? Kanske ni tänker. Jo, för att framtiden för antibiotika är ytterst osäker. De flesta har säkert hört ordet antibiotikaresistens, men kanske har svårt att greppa vad det egentligen betyder. Antibiotikaresistens betyder att bakterierna utvecklar motståndskraft mot antibiotika….

Läs mer