Snabbsaltad gurka utan ättika och socker

13 juli, 2018
snabbsaltad gurka

Jippie! Nu är det gurktider igen! Och eftersom jag är född östgöte (guschelöv) finns det inte någon som helst tvekan om vad jag gör om jag lyckas lägga rabarber på lite smågurkor. Det blir den östgötska specialiteten snabbsaltad gurka. I mängder. Jag är inte helt säker på detta, men jag tror i alla fall att…

Läs mer

Äter du mat? Då berör torkan dig

29 juni, 2018

Just nu skriver media överallt om torkan och vad den betyder för landets bönder. Men många missar poängen om hur torkan påverkar hela samhället. Alla äter vi mat, ofta tre gånger om dagen, ibland kanske till och med mer än så. Maten kommer från bönderna, Sveriges bönder, bönder på andra sidan jordklotet eller någonstans i…

Läs mer

VM-feber och tyska pretzels som tog ungdomarna med storm

24 juni, 2018
pretzels

Är det så att Sverige drabbats av fotbolls-feber? Eller är det bara jag själv som är så glad och lycklig över VM:et att jag inbillar mig det? Hur som helst trivs jag här i min glada lilla fotbolls-bubbla, där jag under veckan sett massor av spännande fotboll och smaskat i mig mat från världens alla…

Läs mer

Är maten för billig?

19 juni, 2018

1960 spenderar vi runt 30 % av vår disponibla inkomst på mat. 2016 ligger den siffran på runt 13 %. Är det en rimlig utveckling eller är du beredd att betala det pris maten faktiskt kostar att producera? I dag innebär EU-stöden till jordbrukarna att du har mer pengar i plånboken även efter dina matinköp….

Läs mer

Heja på Sverige med svensk och koreansk plockmat!

17 juni, 2018
Välj svensk mat

Imorgon är det äntligen dags för Sveriges premiär i fotbolls-VM! Stämningen är på topp här hemma, maken har slagit på stort och införskaffat både en gigantisk Sverigeflagga som nu vajar vid altanen och en superfin Sverigetröja till mig. Och jag har fixat käket. Det var bara en sak… Matchtiden. 14.00. Då är man ju på…

Läs mer

Jag är inte beredd på kris

15 juni, 2018

För ett tag sedan fick jag, liksom de flesta andra i Sverige hem broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Att kriget kommer är för mig en avlägsen känsla men broschyren väcker ändå en typ av obehag. En kris känns väldigt långt bort när man njuter av försommarens ovanligt varma…

Läs mer

De sju bästa resträtterna av sommarkökets kung- färskpotatisen

3 juni, 2018
Färskpotatis

Om jag fick välja en enda råvara att äta resten av livet, skulle jag inte tveka en sekund. Svaret är potatis! Jag älskar potatis. Och det jag älskar nästan lika högt som livet självt är färskpotatisen! Jag har med all säkerhet ärvt min kärlek till potatis från min farmor. Och det är nog också från…

Läs mer

Så håller sparrisen längre

1 juni, 2018
Härliga svenska sparris.

Ännu är den ljuvliga sparrissäsongen i full gång. Alla älskar väl svensk sparris? I en primörsallad, med smör och salt, råa, stekta, grillade och så vidare. Det andas helt enkelt lyx med sparris! I mitt tycke är den svenska sparrisen, helt överlägsen de tragiska importerade stjälkarna som ligger inslagna i någon form av plasthölje i…

Läs mer