En massa jobb i Glädjehuset idag!

28 januari, 2018

Nu har jag landat på 2015 i Glädjehusets historia. Det märks att vi börjar bli vana med vad vi håller på med för att få Glädjehuset att fungera. Det börjar bli rutin kan man säg.  Det är fortfarande superroligt att läsa alla gamla inlägg och flytta dem hit, det är verkligen en tidsresa med Glädjehuset! Jag fortsätter att plocka inlägg för inlägg som de är!


15 feb. 2015

Idag har vi gjort många saker på to-do-listan. Vissa saker har inte blivit gjorda då jag blev sängliggande en evighet (som det kändes) så listan var längre än längst. I Glädjehuset har det gjort både det ena och det andra samt att vissa saker har gjorts inne men har anknytning till Glädjehuset. Glädjehuset har producerat dessa ägg idag.

Vi började förmiddagen med att jag pekade ut vilka tuppar som snart skulle till tupphimlen för att uttrycka det milt. Medan jag prioriterade yogan som jag hade bestämt, tog maken fram yxan och tog bort tre tuppar och hängde dem i en stege.


Sedan släptes resten av invånarna ut eftersom det skulle vändas i Glädjehuset. Varannan vecka ungefär, beroende på fuktighet och kompostprocess vänds spånet i Glädjehuset. Är det torrt vattnas det också. Även om det blåste ordentligt så stod de i solen och mös… ja det är väl en pålagd åsikt på pullorna men det kan jag väl få ha.


Anyway, hönorna och tupparna spred ut sig i trädgården, vissa på snöklädd mark och andra hittade ställen där jorden var bar. De ville inte gå in när det var dags… utan några fick bäras in igen. Helt galet 🙂 De är bra på att gömma sig om de vill….

Går han in nu…? Men…. det är ju så skönt här i solen! Inne Glädjehuset gjordes en ommöblering av sittpinnar och mat och vattenkärl efter spånvändningen. Glädjehuset delades av på mitten med kompostgaller. Maken tror inte att det kommer funka men jag hoppas för det är så enkelt med kompostgaller. Jag ska sära på Brahmorna från de andra hönsen för att göra en avelsgrupp. Vi får se hur det går med den saken. Dock orkade jag inte sära på dem idag utan det är förberett tills det är dags. Det blir nog under veckan. Då ska jag ta lite bilder också så ni får se innanför.

Innan ommöbleringen i Glädjehuset var jag och maken på långpromenad i solen. Så nice att äntligen orka gå en bit utan att känna att man ska svimma efter 10 minuter. Efter promenaden tog jag tag i styckningen av tupparna. Tog endast hand om tupplåren och filéerna denna gång samt lite fjädrar, det är ju påsk snart. På bilden är 2 av tupparna omhändertagna. Normalt tar jag hand om levern och kokar buljong på skrovet men jag har kvar buljong i frysen sen förra slakten.

På tisdag blir det tupplår i vin i slow cookern och på fredag tuppbiffar! Det känns bra att äta kött som man vet har mått bättre än bra. Riktigt bra! (Ja, alltså om man nu ska äta kött…) 

Maken har dessutom snickrat ihop ett nytt rede eftersom jag skulle dela på hönorna. Alla grupper behöver reden annars lägger de äggen i spånet och börjar ruva på dem. Det ligger faktiskt en höna och ruvar i ett rede (ett fack) som inte vill flytta på sig så jag vet inte hur många ägg hon har under sig. Om hon ligger kvar hela ruvtiden ut så lär jag ju märka det! 

Ja det var väl det hela om dagen äventyr med Glädjehuset! 

På återseende!

Nästa inlägg har hönsen flyttat ut, sommaren har kommit och tomaterna flyttat in. Jag märker att det är långa hopp mellan inläggen för tillfället. Det beror antagligen på att det är samma lika varje år, att det är inte så mycket nytt som kommer… 
Fullt upp i Glädjehuset
Marmande - Bifftomat