Hur många plantor?

4 januari, 2018


Jag fortsätter med en resa bakåt i tiden och nu har vi kommit till 2013 men är fortfarande inne på vårt första år med Glädjehuset!  Det är roligt att se tillbaka på vad vi gjorde, hur vi gjorde och här kommer gamla inlägg med mina nya kommentarer. 

18 feb. 2013

Jag fick en fråga om ”Hur mycket får du plats med i Glädjehuset? 
Alltså hur många tomater ryms det?”

Jag har räknat med att jag får plats med minst 80-90 plantor i Glädjehuset till sommaren, nu gäller det att fördela dem mellan tomater, paprika och chili. Förra sommaren hade jag 85 plantor i bäddar och några i krukor. Förutom tomater, paprika och chili hade jag även Physalis och Tomatillo inne Glädjehuset.

Jag hade två stora plantor med Tomatillo som tog enormt med plats. Jag står i valet och kvalet med Tomatillon… den drog till sig stora mängder med löss. Kanske att det var bra, att alla löss hade ett ”eget boende” och jag slapp dem på övriga plantor! Tomatillo som lusvärd?

Jag odlar inte Tomatillo varje år just på grund av lössen, på gott och ont. Varje år jag inte odlar Tomatillo ångrar jag mig. Inte för att det är lusinvation på växterna i avsaknad av Tomatillo utanför att jag gillar Tomatillo. Så i år är ett år då det blir Tomatillo igen!


Hur skulle fördelningen kunna se ut då i Glädjehuset? Detta blir ju en gissning men på ett ungefär tänker jag mig:
15 plantor med paprika i bädd 
Detta är en ökning från förra året då jag hade 8 plantor med paprika om man inte räknar med Sweet Banana. 

Förra året hade jag parika i en av min gröna tunnlar i stället för Glädjehuset, dock i bädd. Paprika är gott och jag har insett att den utvecklas bäst i kruka hos mig. Eller så får jag lära mig att skämma bort dem mer…15 plantor med chili i bädd 
En ordentlig minskning från förra året men jag tänker att fler få bo i kruka samt i bädd utomhus.  
50 tomatplantor i bädd
Något fler i år då tomaterna inte räckte hela året. Jag har i och för sig tomatsås kvar i frysen men det är också allt. Jag vill kunna frossa meeer i tomater! Jag ska också ha en tomatbädd utomhus för några frilandstomater. Snart kommer det en tomatlista på vad jag har sått.
4-6 auberginplantor i kruka
som flyttar in och ut beroende på väder. Förra året hade jag typ 8 plantor utomhus men ni kan ju gissa resultatet med tanke på vädret.

Aubergine har jag inte riktigt lyckas med. Jag har provat i varmbänk och Glädjehuset utan bra resultat. Kanske dags att prova igen…? Kanske jag skulle ha aubergin och paprika i en av gröna tunnlarna? Tål att tänkas på.


10 chilisar i kruka 
som flyttar in och ut beroende på väder.
Jag kommer odla i vad man skulle kunna kalla för upphöjda djupbäddar med ”finaste guld” och därför kan jag ha ganska tätt mellan plantorna. Det är nämligen direkt i kutterspånet som jag planterar och med tillägg av vedaska till tomaterna. 50 -60 centimeter djupa bäddar! Det gäller att tjyva tomaterna som sig bör så att de inte ränner iväg i onödan. Alla ska ju inte tjyvas men de som ska. Dessutom behöver man vädra ordentligt när man odlat tätt så att luften cirkulerar ordentligt.
Vi får se om planen håller! 

Ja jag får faktiskt ofta frågor om hur tätt jag odlar. Jag odlar mycket tätt för att jag kan! Djupbäddarna möjliggör detta om en är noggrann med luftflödet, det vill säga att luften kan cirkulera runt plantorna. Det i sin tur betyder att jag bladar av ordentligt och mer information kommer om det längre fram.

Det är riktigt roligt att läsa gamla inlägg för de väcker nya tankar och funderingar. Och så får jag faktiskt några skratt också! 

Tomatlista 2018 - Friland
Att leverera tomatlista 2018