Tomatlista 2018 – Friland

4 januari, 2018


Här kommer den första listan på tomater som jag kommer att odla i år. Det är endast 8 stycken av alla 48 sorter och de ska odlas på friland i upphöjda bäddar i köksträdgården. Bäddarna kommer jag ”ladda” med bokashirester för att de ska få en så bra start som möjligt. 

Friland 2018

Plum Lemon
Plommontomat, gul citronformad, otroligt vacker.
Rysk tomat från St Petersburg och jag har fått frön från Tyra 
för länge sedan. Jag har odlat den flera år och det är en favorit. I år ska jag pröva den utomhus för att se om den levererar i mer utsatt läge. Det är ju trots allt en rysk tuffing. 
Outdoor Girl
Röda tomater i olika storlekar det vill säga att den levererar alltifrån små till stora tomater. Det är en så kallad busktomat och fungerar bra på friland som namnet antyder. Tålig och högavkastande. Ger bra med röda tomater!
Sibirjak 62 dagar
Röda goda runda frukter på cirka 100 gram. Busktomat som fungerar bra på friland, snabb och tålig. Från Krasnoyarsk i Sibirien, klarar svalare klimat bra och passar därför bra en svensk sommar när den är regnig och tråkig som den är ibland.  Plantans behöver stöd och kanske tjyvas lite.
Stupice
Frilandstomat, ”vanlig” röd tomat. En av mina favoriter som jag faktiskt odlar både i växthus och på friland. Söt och saftig. Produktiv tomat från fd. Tjeckoslovakien.
Kulturarvsort – Heirloom
Dina 62 dagar – Nyhet för mig 2018.
Oranga jämna frukter 80-100 gram. Den ska ha jämn tomatsmak med lite sötma, köttiga och saftiga tomater. Tomaten har sitt ursprung från Ukraina, högväxande planta och behöver tjyvas. Tidig och lång skördetid, tål lägre temperaturer bra.
V desjatku В десятку  
Citrongula frukter, 100-120 gram. Runda, något tillplattade och jämna i formen. Syrliga och goda. Tidig. Kompakt och stadig busktomat, kan behöva tjyvas. V desjatku har jag tidigare  odlat utomhus med goda resultat men den behöver ordentligt med stöd då den producerar mycket frukt. 
Taxi 64 dagar
Citrongula frukter, 100-120 gram. Runda, något tillplattade och jämna i formen. Syrliga och goda. Tidig. Kompakt och stadig busktomat, kan behöva tjyvas. Behöver stöd då den producerar många frukter. Taxi är ytterligare en som jag har odlat i både växthus och friland och i växthus behöver man hålla efter plantan ordentligt då den är överväldigande och generös! 
Tasmanskiy Chocolate – Nyhet för mig 2018.
Choklad-lila-rödfärgad liten bifftomat, 150 – 300 gram. Extremt ovanlig bifftomat för kallare klimat. Fungerar att odla i krukor på bland annat balkongen. En nyhet för mig och jag ska testa den på friland då det sägs att den fungerar bra i kallare klimat. Spännande! 
Black from Tula 75 dagar
Tillplattad röd-brun-lila bifftomat 300-350 gram. Vacker tomat med mörkt kött med rosa centrum. Smakrik, söt och kryddig, något unik saltig smak. En rysk bifftomat, kulturarv, producerar bra vid kallare klimat. Har hög sjukdoms-resistans och lång skördeperiod! Black from Tula har jag endast odlat i växthus tidigare och det är faktiskt en favorit. I år utmanar den både den svenska sommaren och Tasmanskiy Chocolate. 

Utmanande odling

Att odla på friland kommer vara en utmaning trots upphöjda bäddar då vi har det ganska blåsigt runt köksträdgården. Jag hoppas att det inte kommer blåsa för mycket, kanske får jag odla nåt skyddande på kortändan… klurar vidare på det. Samtidigt är det lite av poängen, att se om dessa sorter levererar under tuffa villkor.

Förutom att ladda med bokashiavfall så kommer jag så klart att gödselvattna under sommaren med urinvatten och täcka med gräsklipp. Skulle det behövas har jag även, hör och häpna, lite hönsspillning att skämma bort tomaterna med.

Nästa inlägg kommer handla om vilka bifftomater som odlas i år i Glädjehuset tillsammans med andra goda och spännande sorter!

På återseende!
Johnna – Bondjäntan

Paprika, en ungrare och en turk!