Paprika, en ungrare och en turk!

5 januari, 2018


Jag fortsätter med en resa bakåt i tiden och nu har vi kommit till 2013 men är fortfarande inne på vårt första år med Glädjehuset!  Det är roligt att se tillbaka på vad vi gjorde, hur vi gjorde och här kommer gamla inlägg med mina nya kommentarer. 

Inlägget om Paprika visste jag inte om jag skulle ha med. Jag samlar alla inlägg som handlar om Glädjehuset och då är det lite knepigt. Detta inlägg handlar inte OM Glädjehuset men om vad som odlas i det. Så jag bestämde mig för att ta med det i alla fall, om du tycker att det är ointressant skrollar du vidare. Enkelt. 

För mig är det intressant att ta med så mycket som möjligt nu jag läser alla gamla inlägg. Det visar på hur stort användningsområde Glädjehuset har och hur jag använder mig av Glädjehuset. 


26 februari 2016

I år ska jag odla 5 sorters paprikor! Tre av dem är återkomlingar;
Yesil Tatil från Turkiet, Ungraren Ferenc Tender och en ”köpe”paprika som är liten, söt och orange. Förra året tog jag frön från paprikor som jag hade köpt i affären och de tog sig finfint i Glädjehuset och jag kunde skörda små gulliga söta oranga parikor på 6 cm! mums. Tyvärr tog jag inte nya frön från dem så nu hoppas jag att jag finner nya paprikor i affären.

Men så har jag två nykomlingar på min lista, Chablis och Redskin Patio. Eller nykomlingar kanske är fel ord. Jag sådde dem förra året också men de dog faktiskt av att jag inte hann med dem… (sjukdom). Så nu provar jag igen! Sista fröna så jag hoppas verkligen att jag lyckas.

Chablis ska var tidig, 60 dagar! 4 inch dvs ca 10 cm långa om jag tänker rätt. Tjocka väggar och i vackra färger som vit, orange och röd. Plantan ska bli ca 20 inch alltså 50 cm och vara motståndskraftig mot sjukdomar.

Redskin Patio ska vara utmärkt att odla i kruka eller låda. Så någon planta i kruka och någon i Glädjehusets upphöjda odlingsbänk. Hoppas att alla 6 frön gror… Det är i alla fall en kompakt och liten planta med många stora paprikor. 80 dagar till röd paprika men man kan äta dem innan.

Yesil Tatil är en gammal favorit som är ganska tidig, 65 dagar. Både god i sallader och på grillen. Y.T är från Turkiet och jag köper ekofrön från Runåbergs. De är avlånga, koniska och skiftar i färg från grönt till rött och smakar mycket paprika. Jag försökte odla den ute i upphöjd bädd förra året men med dåligt resultat. Då vädret inte var på vår sida vad gäller värme och sol ska jag försöka i år igen! Skam den som ger sig! 

Ferenc Tender är rekordtidig med sina 50 dagar. Jag ska ha denna Ungrare i växthuset men kanske någon planta ute för att se om det kan bli nåt. Den ska fungera även på friland enligt Runåbergs. 
” Vi är ständigt på jakt efter snabba paprikor som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Ferenc är en av de bästa vi hittat. Den ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora.”

Sen har jag ju Sweet Banana som är en egentligen en chili… eller? Jag blir inte klok på detta. Sweet banana är en annuum och det är ju paprikorna också… Vad är det då för skillnad? 

Anyway, de allra flesta paprikorna ska odlas i Glädjehuset på ena kortsidan. Några plantor i kruka och några ute i upphöjd odlingsbädd. Det vore ju verkligen roligt om man kunde få en större skörd genom att utöka odlingen ute. Nu är i alla fall 4 sorter i jorden och så får jag leta efter oranga små söta paprikor i affären! 

Vad pågår i Glädjehuset?
Tomatlista 2018 - Friland