70-tals kalkoner?
Nu börjar det bli hög tid att planera in kalkonslakt. Lite sorgligt samtidigt som det känns värdefullt med eget kött. Och dessutom har vi för lite utrymme över vintern för att kunna ge en dräglig tillvaro till dessa utrymmeskrävande djur. Annars vore det ju roligt att spara en hane och några honor för nästkommande generation kalkoner.
I boken om självhushållning från 70-talet kan man läsa om kalkoner och att de är så härdiga att de kan vistas utomhus under vintern. Jag tror inte att det håller i vårt klimat här i norden. Enligt boken slaktar man ungdjuren vid 5-6 månaders ålder så spar man några till nästa år för nyproduktion. Precis så som jag skulle önska att göra…
Jag fortsätter att läsa och blir häpen över slakttipsen. Vi ”halshugger” snabbt och enkelt med yxa för att att det ska bli så kort process som möjligt. Men i boken så föreslår man att ”lägga ett kvastskaft över fågelns nacke […] kliv upp på kvastskaftens båda ändar och dra i fågelns ben tills du känner att fågelns nacke bryts. Hujeda mig! Nä det blir inte någon 70-tals kalkonslakt här inte!
Sedan kan man ju naturligtvis hävda att det är avskyvärt att döda djur även om det går snabbt. Nu väljer vi att vara köttätande och då har man inte många val. Kan dock tillägga att vi äter mer vegetarisk mat sedan vi började med egen ”köttproduktion”.
Till nästa säsong hoppas jag få tag på lite olika varianter av kalkoner. Eller ägg till kalkoner för att kläcka fram dem. Tyvärr är kalkoner mycket känsliga som små och dör lätt vid drag, fukt och för kallt. Så det är lite pyssel…
0 kommentarer