Man får vad man betalar för!

26 oktober, 2010
Kategori:

Ja ibland poppar det upp, det där med att äta kött. Det diskuteras i media, på kafferaster och här på bloggen. Jag tänker inte främst på debatten om att äta kött eller vara vegetarian även om det är också en del av detta. Jag menar, äter vi mindre kött så spar vi på miljön…

Nä det jag tänker främst på är det här med vilken sorts kött vi köper och äter. Även om vi försöker ha en djurhållning för eget köttätande så klarar vi det inte till 100%. Som i år till exempel så har vi inte gris, nöt eller får utan endast kalkoner och höns/tuppar. Så ja, vi kommer troligen att handla kött.

Varifrån? Förhoppningsvis kan jag köpa kött från jaktlaget, jag skulle verkligen vilja ha älgkött. Kanske att jag får tag på lammkött från någon fårabonde? Annars så blir det till att köpa kött i mataffären. Alternativet mataffär är det svåraste och krångligaste enligt mig.

Att det finns fläskfilé för 69:- kg… är det verkligen rimligt? Eller köttfärs från 29:- kg? Men kom igen nu, vem köper det? Uppenbarligen finns det människor som köper detta kött. Hur är det möjligt att att producera och sälja kött till vrakpriser? Någonstans betalar någon och en vild gissning så är det djuren. Kan inte tro att djurhållning är okej om man kan kasta köttet över oss på det sättet. Får djuren gå ute? Vad äter djuren? Är de fulla med antibiotika? Kom igen nu, ta ställning och låt bli detta kött! Man får vad man betalar för!

När jag handlar i mataffären tar det tid. Jag letar efter kött från en svensk bonde, en ekobonde och helst KRAV-märkt. Kött till ett lite högre pris. Ja låt maten kosta lite, det skadar inte. Välj att äta lite mindre kött och kanske inte så ofta. Ät alternativ till köttet, man måste inte äta kött varje dag.

Det kanske är lätt att glömma när man inte ser vad maten kommer ifrån. Men i varje vakumförpackad eller frigolit-plastförpackning så ligger det ett dött djur, från början ett levande djur. Köttet har haft ett liv innan kyldisken i affären och förhoppningsvis ett bra liv.

Välj aktivt!
Yes, debatt på bloggen!
70-tals kalkoner?