B r a h a m a

23 juni, 2010


Idag har ett paket med ägg kommit. Det är inga vanliga ägg 😉 det är mina blivande Brahma kycklingar! Brahma är så kallad en tung ras, alltså både en äggras men också kött. Idag har den mer eller mindre förlorat sin betydelse som köttdjur då det finns hönor som växer mycket fortare är mer ekonomiska. Många ställer faktiskt ut sina Brahmor och avlar efter olika linjer.

Själv vill jag några Brahmor i min flock för att de är både stora och tjusiga. Jag hoppas på ha några stora ”farliga” Brahmor i trädgården som skrämmer rovfåglar och annat. Brahmorna kan nämligen bli upp till 75 cm höga! Och så ser de ut som stora rovfåglar… De är sociala och lite slöa och det passar mig bra. Att ha några som lugnar ner flocken skadar aldrig.

Lite otur hade jag med äggpaktet, 3 ägg var skadade. Posten är inte alltid så försiktiga även om det står på paketet att det är ömtåligt. Äggen var välpaketerade och det var väl tur, annars hade fler ägg farit illa. Nu ligger i alla fall 17 Brahma-ägg i min nya monstermaskin.

Jag fick nämligen en monstermaksin i födelsedagspresent, en äggkläckare som är automatisk. Det betyder att jag endast behöver hålla koll på temperatur och fuktighet… äggen vänds av maskinen :-). Klart det bästa är när hönorna sköter sånt själv men ibland behöver man hjälpa till. När hönorna inte har någon större ruvlust eller när man har beställt ägg så behöver man ju lite hjälp om man inte själv vill ruva!

Nu får vi vänta i tre veckor och sedan hoppas vi på en massa härliga dunbollar!

B o n d l u r k e n
M å s t e n ?