Ej ekologiskt – någon annan betalar

18 juni, 2011
Kategori:

Läser hos It´s easy being green om att en ekologisk matkasse kostar ca 13 % mer än en ”ordinarie” matkasse. Det är inte konstigt att ekologisk mat kostar något mer än ”vanlig” mat. Ja menar om du inte betalar för vad mat kostar egentligen så är det någon annan som betalar för det. Det kan vara djuret, som betalar med sin hälsa och hur den har det under uppväxttiden, det kan vara bonden som plockar kaffebönorna som betalar med sin hälsa, det kan vara moder natur som betalar genom att bli utarmad och växthusgaser. Någon betalar om du inte betalar. Att vi anser oss att ha rätt till att handla alla varor året runt är också ett problem. Att köpa oljevärmda växthusodlade vattninga tomater långt bort ifrån i januari är knappast ett bra miljöalterantiv. Någon betalar för det. Vi borde välja ekologiskt samt säsongsbetonat.

Var nyligen på ett matevent där Björn Bernhardson pratade om att man borde märka maten som innehåller tillsatser istället för tvärtom. Jag är lite inne på samma bana, märk mat som INTE är ekologisk!

Gör den ekologiska maten till riktig, till ordinarie mat, till vanlig mat! Så borde det vara, ren fin mat borde vara vanlig mat och inte tvärtom. Varför märker vi mat som är bra mat istället för mat som är mindre bra? Mat som är manipulerad, mat som innehåller konstiga tillsatser, mat som inte är ekologisk – märk med EJ EKOLOGISK och gärna med undertexter så som man har på cigarettpaket! ”fullt med tillsatser”, ”någon annan betalar”, ”tveksam djurskötsel” och så vidare och så vidare. Tror att det skulle bli annat ljud i källan och framför allt skulle den ekologiska marknaden bli större och lönsammare.

Ekologisk odling på hög nivå!
Läsvärt om...