Ekologisk odling på hög nivå!

21 juni, 2011

I söndag var jag ute på vift i regnet. Oh my vad regnade men jag överlevde även om jag fick köpa mig ett par nya stövlar då de andra hade hål. Mari – Blomkronan hade sedan tidigare på förslag att vi skulle åka på öppna trädgårdar och sagt och gjort, det gjorde vi i söndags!

Vi hämtade upp Anna – Lilla Hasta på vägen till Börje Remstams trädgård utanför Eskilstuna. Att komma och hälsa på Anna var ju en upplevelse i sig för mig som ska renovera och gillar gammalt. Deras hus var ett ”gammalt torp” som var välbevarat. Ni vet höga trösklar och lågt till tak. Riktigt fint… skänkar, stolar med mera i original från länge sen… I like! Jag skulle nog kunna hälsa på henne igen! 😉

Dessa bilder har jag lånat av Anna som faktiskt hade sinnesnärvaro att fota. Själv lämnade jag kameran i bilen… (?) Det här är Börje som berättade om hur han får det att växa, hur han oldar ekologiskt utan en massa gifter. Han visade hur han gjorde med växhussalladen med en pappkrage 🙂 Hur han täckodlar i växthuset… odlar i grus och tillsätter gräs. Hans tomater var dryga metern…mina är ca 40 cm. Okej, mina kom ju ut i tomathuset härom veckan…kan bero på det. Tror att han hade något mer tid än jag har haft denna vår. Här kan man läsa om Börje i DN. Och här om hans trädgård.

Dessa bilder lånade jag från Mari som också hade kameran med sig trots att regnet öste ner. Ibland är det bra med mobilkamera… Börje täckodlar med finess måste jag ju säga. Han lägger komposten direkt på jorden innan den blir kompost, på med gräsklipp i långa rader, alltid på samma ställe. Gångarna är också alltid på samma ställe… mellan gångar och täckning sår han och får fantastiska plantor. Och det som var också intressant, att han blandade köksträdgård och blommor… fina former och sköna blandningar. Något att ta efter. Tänka lite mer i blanding och mindre i raka former… även om täckodlingarna var raka så fick han till det. Snyggt och imponerande.

Mera bilder från Anna som blev lika imponerad som jag av jordkvarnen. Börje tillverkar verkligen jord…. som han odlar i. Inte tvärtom; att han odlar i jorden… Nä jord är hans passion! Han pratade mycket om hur han blandar löv med olika saker…hur han låter löven ligga… olika ålder på löven… med mera. I facken här hade han olika material och löv av olika årgångar 😉 Kul med en riktig ”jordnörd”.

Vi hann med en till trädgård även om det var ”för sent” egentligen. Återkommer med om den. En härlig dag även om det var en mycket blöt dag! Tack Mari och Anna för en skön upplevelse!

Idag regnar det igen...
Ej ekologiskt - någon annan betalar