En kort återblick; trädgårdstrippen till Skåne!

24 juli, 2013

Flera har redan hört av sig och undrat vad som hände med trädgårdstrippen? Jo tack, den blev av och var alldeles alldeles underbar. Nu har jag bara varit hemma några dagar och har inte riktigt hunnit smälta alla intryck som vi var med om.

Dessutom är detta tider då jag bloggar mindre och är ute mer av förklarliga skäl. 🙂  Jag lär nog blogga längre fram om olika delar av resan!

Men för att stilla alla nyfikna så jag gör en kort kort ”resumé” av vår resa. Här kommer alla härliga trädgårdar och plantshoppar i en salig blandning. Håll till godo!

Anna Vattenkanna
Äntligen fick jag träffa både Anna och hennes lilla underbara trädgård med lunden som jag är så förtjust i. Anna var så himla go och glad, ja ni vet så där sprudlande härlig!

Vi pratade om både det ena och det andra, som om vi hade känt varandra en längre tid. Och det har vi väl gjort, i alla fall ”on line.” Så roligt att se och uppleva allt IRL. Särskilt lunden… 😉  Hennes underbara blogg: Anna vattenkannaJansro hem och trädgård
Vi besökte denna underbara mölla med sin fina trädgård. Lilla fina trädgård ska väl tilläggas. Hade nog inbillat mig större trädgård och blev lite besviken på storleken, förväntningarna var stora…

Men jag blev inte besviken på rabatten med stort R, Stäppsalviarabatten! Urfin, som gav mycket inspiration. Olika sorters stäppsalvior, isop och kärleksörter. Lite gräs som mjukade upp rabatten. Och möllan! Vilket vacker plats att bo på… skulle funka! 😉

Anettes köksträdgård 
i fransk potager-stil
Det finns köksträdgårdar och så finns det
k ö k s t r ä d g å r d a r ! Helt salig. Helt såld. Helt tagen.
Denna köksträdgård är ett konstverk och sååå vacker. Många gånger så framställs trädgårdar väldigt fint med foton och skickliga fotografer. Och även om jag har sett fina bilder på Anettes potager så var den vackrare i verkligheten. Nu fanns det mycket mer att se förutom köksträdgården. Jag menar, hon har ju en stor dagliljeodling, växthus, vinterträdgård och så trädgård.

Tack Anette med make för allt!
Anettes blogg: DagliljanLöddeköpinge plantskola
Vackraste plantskolan i klass med min favorit Zetas. Kanske till och med ett strå vassare med sina installationer, i alla fall om man går igång på gräs, svarta detaljer och ”rum”. Ett härligt växthus med många små läckra planteringar i krukor i snygga installationer…. väckte habegär utan dess like. 😉

Små kattungar fanns att beskåda förutom alla växter och vackra miljöer. Tummen upp!

Sofias bod
På hemvägen så stannade vi hos Sofia med Sofias bod. En fin trädgård med hönshusvagn och liten butik i en bod. Så härlig miljö på landet. Sofia och hennes lille son bjöd på en god fika som uppskattades av oss då vi hade en lång färd hem. Dessutom fick min stora tupp och två unga höns och tuppar rasta i hennes hönsgård… ja, jag köpte med mig en stor vacker tupp och två andra nykomlingar från Skåne! Helt galet… ja men jag är nöjd! Här hittar du Sofias blogg; Sofias bod 
Flyinge planskola
Här var det ett stort utbud av växter… jag menar STORT utbud! Jag köpte med mig lite vanliga växter men ovanliga, ni vet traditionella växter men ovanliga. 😉 Jag berättar mer om dem sen, kommer nog visa var de hamnar… känns som jag borde köpt fler! Och så fanns det många träd att beskåda men även att inhandla. Hm…

Viaköps trädgård
Skånelänga med en asieninspirerande trädgård. Västländska växter i en trädgård med asiatiskt uttryck med lusthus och tehus. Och husen i all ära men hostalunden fick mitt hjärta att hoppa några extra hopp. Dessutom fanns det andra härliga kompositioner som förvånade mig (positivt), stjärflocka tillsammans med olika kärleksörter och solhattar. Tack Gert Åke för visningen.

Synd på att vi inte fick träffa Chon, som sköter alla växter och kompositioner i trädgården. Dessutom har de en nyöppnad plantshop intill trädgården. Med stooora fina exemplar till försäljning! Jag gjorde nog några kap där… 😉

Ådala Gård
Malin är en ”gammal vän”! Eller inte. 😉 Vi har haft kontakt ett tag och jag har känt att vi har gemensamma intressen och värderingar även om vi inte har träffats i verkligheten. Så gissa om jag såg fram emot detta besök! Och så var verkligheten bättre än förväntat! Jag kommer inte gå in på detaljer men jag kan säga att jag är glad att jag har träffat både Malin och hennes man! Känns så rätt.

Malin har nyligen startat en ostproduktion och vi fick äran att smaka på hennes ostar. Gudagott! Och så fick vi annat gott och äta med… 😉 Och titta på poolen i växthuset! Och fikonträdet… ja, fick fikon i salladen! Mums….

Här bloggar Malin: De fyra årstiderna

Åbergs Trädgård
Härlig plantshop, trädgård och café. Här handlades det lite också, lite smått och gott fick följa med hem. Tex blev det några kålplantor till mig eftersom jag inte hann med kål i våras. Och sen måste jag ju kommentera maten.
Japp! Så imponerad av deras sommartallrik! Ska man äta nåt där så rekommenderas den, sååå god. Vi frågade om de hade en sallad och då sa kocken näeeee helst inte. Så jag tog denna sommartallrik…. Och vad fick jag? Jo syrade grönsaker, inlagda grönsaker, rostade grönsaker, pesto och röror… MUMS. Ingen tråkig sallad här inte!

Villa Solhem
En annan trädgårdstoppen favorit är väl Villa Solhem?! Detta är trädgården med stort T om man gillar grönt och skugga. Som vissa säkert gissat så var detta min favoritträdgård! Jag går igång på blad i olika former och träd. Tyvärr har jag ju själv nästan inga träd… men nu ska det planteras träd både här och där! Vad växer snabbt?

Och så blev jag ju så förtjust i alla nakna kvinnor man kunde hitta där… särskilt den gungande kvinnan [trädgårdskonst av Rolf]. Och deras fulhörna var gööör snygg! Asså, jag pratar om där de förvarar krukor, spadar, skottkärror och annat. Mycket snyggt.
Himla roligt att träffa både Rolf och Gunilla, tack än en gång!

Mandelmanns trädgård
Och sist men inte minst Mandelmanns trädgård. Ja, jag har svårt att uttrycka mig om mina trädgårds- och självhushållningsgurusar… men kort och gott kan vi väl säga att jag är glad att jag har fått besöka denna fina köksträdgård med omgivning.

Och så har jag ju även fått träffa Marie och Gustav IRL, så sköna! Varm känsla i kroppen när jag tänker på dem.  ♥ Mandelmanns trädgårdarMat
Vi har ätit gott genom hela resan med några få undantag med hamburgare som bukfylla. Och campingfrukosten var väl lite speciell… hårtbröd, mjukost och gurka. Men den var god även om den var enkel!

Summa sumarum:
Tummen upp!

Falafel på bondbönor!
Trädgårds-semester-trippen färdigbokad!