Falafel på bondbönor!

25 juli, 2013
Det finns några vegetariska rätter som är nästan som godis. Friterad falafel på bondbönor är helt sjukt gott! Och inte alls svåra att göra, det måste också påpekas. 
Får ibland frågan… om man måste ha en fritös? Nope! säger jag å det bestämdaste. Man behöver inte fritös, man kan lösa det ändå. Falafel är ju en gammal rätt från mellanöstern och när det begavs sig i tidernas begynnelse, gissar jag på att man gjorde falafel utan moderna fritöser! 😉 Och om jag inte minns fel så är faktiskt ”ursprungs” falafel gjord på bondbönor och senare på kikärter. 
Det finns många olika sätt att göra falafel och det finns många recept på falafel. Ungefär som våra köttbullar eller köttfärssås, varje familj har sin variant. Eller varje distrikt eller land… Här kommer mitt sätt att göra falafel på bondbönor och feel free att förändra efter smak och tyck! Dessutom har jag inte exakta måttangivelser på vissa saker då det beror på storlek… på vissa varor 😉 Men jag brukar utgå från 500 g bondbönor. 
Här är i alla fall 
”grundreceptet”:
1 stor finhackad rödlök, 
(eller 2 små. Frågan är ju då vad som är stora och små? 😉 
3 stora vitlöksklyftor
(eller fler om man gillar vitlök. Jag brukar ta 4-5 st.)
0,5 dl hackad korriander, 
(man kan också utesluta korriander men jag gillar den smaken.)
chili 
(också efter smak och styrka. Jag använder Espelette till denna rätt och tar en halv, medelstor…)
spiskummin 
(lite eller mycket beroende på vad man gillar.)
1-2 ägg
(ev. kikärtsmjöl eller majsmjöl om smeten är för lös.)
lite torkad paprika
grovmalen peppar
salt

 Först kör jag bondbönor och rödlöken i mixer ett varv – ganska grovt. Sedan blandar jag resten av ingredienserna så att det blir en smet. Därefter kör jag en gång till med mixer så att det blir lite mindre bitar men inte så att det blir mos. Smaksak, vissa gillar slätt medan andra vill ha lite mer tuggmotstånd. Låt smeten stå en halv timma och ”gona” till sig. Både smaker och konsistens blir bättre om man inte skyndar på…

Sedan gör jag små ”köttbullar” av dem 😉 Det finns faktiskt falafel-verktyg men vem behöver det om man inte ska göra hundratals i timmen? Nåja, man kan göra avlånga eller runda… som man själv önskar. 

Jag friterar mina falafel i kastrull med rapsolja. Fritösen står i källaren och jag orkar aldrig ta upp den, göra rent den osv… näe, till dessa små funkar en lite kastrull på spisen. Jag använder ekologisk rapsolja och hettar inte upp för fullt. Varmt men inte för varmt… 
Knepet är att inte ha för varmt så att bollarna hinner bli genomfriterade innan de blir kolbullar. 😀 Och så ska man lägga ner några få i taget, inte proppa kastrullen full. Ta det lugnt och jobba metodiskt! Tänk på att olja som är varmt bränner nåt hiskeligt på huden. Lägg falafeln på hushållspapper för att torka innan servering. 

Och som sagt, man kan servera falfalen på många olika sätt… jag gillar naturell grekisk yoghurt med hackad mynta, solvarma tomater och lite oliver. Lyx på ett enkelt sätt!

Smaklig spis!
Inspiration till plommonlunden!
En kort återblick; trädgårdstrippen till Skåne!