F ö r b ä t t r i n g 2 0 1 0, del 2

30 december, 2009
Kategori:

I min strävan om att göra något åt miljön så tittar jag på hur vi lever och utgår från det. Ser vilka förbättringsområden som finns och vilka förutsättningar som finns i vår familj. I första inlägget fokuserad jag på köksområdet och det utmynnade i ett långt inlägg med några tydliga förbättringsområden.

BADRUMMET

Nu kommer del 2, nämligen badrummet och allt vad vi får in där. Vi kallar det badrum men vi har faktiskt tagit ut badkaret för att få plats med tvättmaskin och torktumlare (!). Så i vårat badrum så har vi klädhanteringen, toalett och handfat. Och mycket ångest…

*Vi börjar med handfatet och kran. Inget droppande ur kranen och ingen av oss borstar tänderna under rinnande vatten. Funderar på förbättringsområde… Har faktiskt både fast och flytande tvål… Vi skulle nog kunna skippa den flytande tvålen. Men vill inte riktigt… har fått för mig att det är mer hygieniskt med flytande tvål när man är många i familjen. Men det gäller att välja tvålen med omsorg…Funderar vidare på det.

*Vi använder gul såpa till rengöring. Inte så farligt faktiskt. Har tagit en gammal sprayflaska och blandat lite svag såpvatten som gör städningen enkel när man ”ytstädar” bort den värsta dammen. Vid grundstädning används också såpa men i hink och vi skurar… same same. Förbättringsområde: ibland kanske det räcker med vatten när man torkar av… osäker.

*Belysningen är ju självklart lågenergilampa. I början något störande eftersom det tar någon sekund innan den tänds men man vänjer sig. Förbättringsområde: nä

*Vi tvättar det mesta i tvättmaskin och 40 grader. Vi fyller maskinen utan problem. Två tonårsbarn bor faktiskt i familjen :-). Vi torktumlar tyvärr ganska mycket att den tvättade tvätten. (Finns ingen plats att hänga tvätt på.) Förbättringsområde: Oj oj oj, det här är nog vår största utmaning. Det är svårt att få ihop det och tvättsituationen är ett ständigt kaos. Ofta mycket tvätt och ingen gillar riktigt denna uppgift. Vore så skönt att få rutin på tvättandet så att det blir överkomligt. Att hänga ut tvätten på tork under sommarhalvåret kan vi inte med två pollenallergiker i familjen men på vintern går det ju faktiskt. Men det ska ju göras också…vet inte om det är möjligt att genomföra, man måste orka också… Som sagt, här har vi en utmaning! HUR GÖR ANDRA?

*Interiörerna är från åttiotalet och otroligt fula, samma gäller våtrumstapeten men knappast ett miljöproblem förutom en sak, nämligen själva toalettstolen. Förbättringsområde: att byta ut toalettstolen mot en stol som har en sån där spolknapp som reglerar vattnet… fattar ni vad jag menar?!

På många områden tror jag att vi har kommit långt men… det där med tvätten är verkligen akilleshälen hemma hos oss. Drömmer om att bygga om och få en riktig tvättstuga med plats för ändamålet. Men tills dess…. kämpa på.

Några har valt att haka på i utmaningen Förbättring 2010, ett eget klimatavtal. Vissa har redan gjort det innan min tanke formade sig…

Mimmis Mammaliv är också med: Familjens klimatavtal!
Ekomuppen är med och börjar i köket som jag, Projekt förbättring!
Göran är med på sitt lilla egna sätt och pinkar ute 🙂 och städar under diskbänken.
Ivan är med på Cykel idag med sitt projekt, Sub 7.


Och här kan man läsa del 1 i min utmaning!

D a g 1
D r ö m m a r