F ö r p a c k n i n g a r ?

21 maj, 2010


Nu försöker man hävda att förpackningar är miljövänligt. Att det är mer miljövänligt med förpackningar än utan… ?! Och då pratar vi inte om miljövänliga förpackningar utan bara förpackningar som man använder till exempel till frukt och grönt.

”– Tio procent av miljöpåverkan kommer från förpackningen medan nittio procent kommer från innehållet. Det gäller för energiåtgången, och om man tittar på försurning och övergödning är andelen miljöpåverkan orsakat av förpackningen oftast betydligt mindre, berättar Helén Williams. – Generellt skulle man kunna öka förpackningsmängden för att minska mängden mat som slängs. Och på så sätt minska vår miljöpåverkan, säger hon.

Artikeln är skriven av Pernilla Enebrink på uppdrag av Plast och Keminföretagen och finns på Second Opinion. Jag orkar inte ens kommentera att det är en beställd artikel och av vem… Vinklingen är ju tydlig.

Det intressanta är att återigen använder man argumentet att maten håller längre vilket är bekvämt för oss. Man använder bekämpningsmedel, konserveringsämnen och annat skit för att maten ska hålla längre. Det är vår rättighet att maten ska hålla lägre. Vi ska inte nöja oss med mindre än att vi kan få tag på alla sorters grönsaker året om. Det är ju vår rättighet.

Istället för att handla närprodcuerat och säsongsbetonat så ska utbudet vara ”allt”. Är inte säker på att jag måste kunna köpa tomater året om som ligger i olika förpackningar. Eller färska brytbönor… eller äpplen som inte smakar så mycket men är sååå tjusiga, knallgröna och glansiga. Även om de är förpackade.

Och argumentet att vi inte skulle kasta så mycket mat om det höll längre på grund av förpackningar…. hm…. inte hållbart. Känns lite tramsigt. Om vi inte tyckte att det är en rättighet att handla precis vad som helst och om inte tillgången var så enorm kanske vi skulle tänka till. Planera lite och ha lite mer fokus på maten, vad vi köper och vad vi äter!

M e d e l h a v ?
S t i n k e r !