Fläderblomsdryck

12 juli, 2010


Nu blir det till att laga lite fläderblomsdryck! Plötsligt märker jag att flädern börjar blomma och mer än där till. Den ser ut att blomma ”över”. Dessutom så sågade jag ner en av mina stora buskar/träd i vintras då den var över 2,5 meter hög. Så det blir endast blommor från ett mindre träd i år. Till nästa år kanske att mina nya fläderbuskar blommar?!

Fläderblomsdrycken är en favorit dryck hemma hos oss och dricks sommar som vinter. Jag fryser ner i frysaskar för längre hållbarhet. Förra året gjorde jag även fläder/rabarber dryck som var himla god.

En enkel sats:
30 st fläderblomsklasar
3 3 st stora citroner
1.5 1.5 liter vatten
1.5 1.5 kg strösocker
50 50 g citronsyra
Jag sköljer blommorna i vatten med salt en timme ungefär för att få bort småkrypen. Sedan skrubbar jag citronerna noggrant, river skalet och skär dem i skivor. Allt detta lägger jag i en bunke eller mathink med fläderblomsklasarna. Sedan kokar jag upp vatten och socker, blandar i citronsyran och häller över fläderblommorna. Detta får stå i källaren i svalkan i tre dagar. Därefter silar jag saften och fryser in. Nåja, lite sparar jag i flaskor också!
På väntelistan!
Eko väckarklocka!