Första vändningen hos hönsen

6 november, 2012

I helgen fick maken i uppdrag att vända kutterspånet hos hönsen första gången sen vi fyllde Glädjehuset med spån. Han säger att vi behöver lite mer spån…som om 26 balar inte var nog?! Ja, ja, vad är väl en bal på slottet? Anyway, så har vi ju tänkt att man ska vända varannan vecka på spånet så att komposteringsprocessen kommer igång. Hönsavföring och matrester blandas med kutterspånet, ja alltså de matrester som hönsen ratar, till exempel citrusskal, te och kaffesump.

Inne i köket blir det till att dela citrusskalen i mindre bitar så att de bryts ner under vintern. Tidigare har det inte varit så viktigt att allt har varit nedbrutet på ett halvår då vi har haft tre matkomposter som vi varvat mellan. Nu ska jag ju faktiskt använda denna blivande mylla redan till nästa sommar så det är av stor vikt att processen för förmultning kommer igång!

Blir det för torrt så avstannar komposteringen, då får man vattna vid vändningen. Det är viktigt att man får igång en kompostering som är ihållande så att det inte bildas gifter med mat som möglar. Vi vill ju dessutom komma åt värmen som processen ger, särskilt när det blir många minusgrader.

Hönsen ser ut att trivas i sitt nya hem. När solen visar sig och värmer med sina strålar blir det härligt varmt i Glädjehuset och hönsen kuttrar mer än vanligt. I söndags var en sån dag och jag stod länge och bara tittade på dem när de jobbade på i hönshuset… Sprättande och kuttrande!

Sittpinnarna är en flyttbar ställning, maken byggde en enkel och lätt variant med fyra sittpinnar a´la tältmodell. Viktigt att den är lätt och okomplicerad att flytta när man ska skyffla runt kutterspånet där inne.

Redena sitter fast på två plank och det är ju typ det enda som sitter fast i hönshuset… växthuset… jag menar i Glädjehuset!  Och det är bara att skruva ner till sommaren när växtligheterna ska flytta in. Några av hönorna har hittat till redena men långt ifrån alla. Man hittar ägg både i kutterspånet och längst bak bland druvrankorna.

Snart ska en värmelampa installeras ovanför vattenautomaten och kanske ett lysrör så att man kan fylla på mat och vatten även när det är mörkt. Vi får se om det behövs extra ljus för äggproduktionen skull, det är ju faktiskt väldigt ljust så länge det är ljust ute. Det lär märkas när det blir mörkare och mörkare.

Over and out from Glädjehuset!
Så tokigt jag kan handla....
Helgens to-dos och vitlöken!