Fru Perfecto språkar högt!

17 mars, 2012
Kategori:


Här om dagen var det diskussion på jobbet om någon slags fest en kollega skulle ha. Hon fick många tips av alla bättre vetande om hur hon skulle komma lindrigast undan. Det var allt ifrån att hyra in bestick och porslin till att köpa engångsartiklar. Färdigmat, hämtmat och bag inbox var också ledande ord i konversationen. Jag höll tyst ända tills jag fick en fråga. Vad ska man göra? Man måste ju svara om man får en fråga, jag är väl inte oartig! 😉

Först så kunde jag inte låta bli att undra lite om varför det var så viktigt ”att komma undan” med så lite ansträngning som möjligt. Varför ha en fest om man nu känner att man inte vill offra tid eller engagemang? Är inte kommande gäster så pass intressanta att det är värt att göra en ansträngning? Är det den verklighet vi lever i, att man inte har tid eller lust att göra något ”roligt”… till något bra och till en härlig upplevelse för alla inblandade? Tragiskt i mitt tycke och då kan man lika bra låta bli!
En syrlig kommentar fick jag levererad, antagligen för att jag hade redan då trampat någon på tårna… och då hade jag inte ens hunnit svara på den ställda frågan från den blivande värdinnan. ”Du som är så perfekt skulle väl aldrig köpa något färdigt eller plastbestick? Men vi som inte är lika kunniga och duktiga kan faktiskt nöja oss med engångstallrikar och plastmuggar!” Ja, vad svarar man på det då? Hahahaha perfekt! Ja ja minsann, det är jag det. Mitt namn är Fru perfecto!
Nä istället inriktade jag mig på den ursprungliga frågan om hur man kan få en hållbar fest? Jag gillade frågan för den var så öppen och nyfiken, inte alls besvärande. Jag berättade om dotterns student och matlagningen inför tillställning. Den var enkel och god, säsongsbetonad och ett klimat-eko-tänk. Och inte tog den så värst långt tid att tillaga men var av riktiga råvaror.
Det som var en bra investering för miljö och plånbok var besticken jag köpte på röda korsets second hand butik. Gamla silverbestick för 2 kr styck istället för plastbestick! Ett kap, enligt mig. Inte världens bästa bestick men duger absolut för fester där vi är fler till antalet än vad vardagsbesticken räcker till. Och så kan man ju göra med både glas och tallrikar tyckte jag.
Att nöja sig med plastbestick och engångsartiklar är det dummaste jag hört! Kan man inte göra en liten ansträngning så som att låna ihop grejer eller att köpa bättre begagnat? Om vi skulle sluta med engångsartiklar titt som tätt skulle vi minska sopbergen och miljögifter enormt. Och köpa något som redan har använts av någon annan är väl ett mycket bra initiativ, använda något om och om igen istället för slit och släng. Det är slappt och dumt att tro att man kan fuska sig igenom klimatpåverkan.
Den blivande värdinnan verkade ändå nöjd med samtalet och gör säkert något mellanting. Förhoppningsvis tänker hon innan hon handlar och blir nöjd med sin fest. Själv har jag en hel del att drypa om med tanke på hur perfekt jag nu är. (Ironi om någon nu har missat det.) Men jag ska absolut återkomma om att handla bättre begagnat…
Go lördag på Er!
Bästa vår-vintersalladen
Physalis physalis...