Het fyllig god pumpasoppa!

11 januari, 2012
Kategori:

Här om dagen gjorde jag en mycket god pumpasoppa som jag vill dela med mig av. Det här börjar ju bli värsta matbloggen 🙂 Pumporna har jag sparat från sommarens odlingar, den ena är en New England Pie och den till höger är en Lady Godiva; nakenfröpumpa. Jag har flera pumpor i matkällaren som bara väntar på att ätas upp. Dessa två pumpor är egentligen inte några vintervarianter men går att lagra ändå en viss tid.


New England Pie var något torr när jag skar pumpan mitt i tu. Därför blandade jag bitar från denna pumpa med Lady Godiva i soppan. Men jag tog också grönsaker från säsong till soppan för att få den mer näringsrik och fyllig. Jag hackade två gula lökar som jag fräste tillsammans med 4 vitlöksklyftor i lite olja. Sedan tillsatte jag skalade och tärnade rotfrukter, 2 stycken palsternackor och 3 morötter samt vatten.


Dessutom fulade jag lite, jag hade en tärnad röd paprika i soppan trots att den är ej i säsong. Men näringsvärdet skulle upp på topp! Kryddor jag använde var rosmarin, chili, peppar och salt. Detta fick puttra i 15 minuter innan jag tillsatte pumpabitarna.


Lady Godivas frön rostade jag i ugnen och de var de godaste fröna jag har någonsin ätit! Jag överdriver inte, det var sååå mumsiga. Kan det ha något med det egna odlande att göra?!
Soppan fick koka i ca 30 minuter till med alla pumpa bitar i. Därefter tog jag fram stavmixer och mixade den härliga soppan. Jag tillsatte lite mer chili för att hotta upp den mer. Den avnjöts med en lite klick creme fraiche.


Nu har jag 4 askar med pumpasoppa i frysen som är bara att plocka fram, att äta som den är eller som en grund till en härlig linsgryta. Så nöjd och glad över maten, eller rättare sagt de grönsaker som kommer från grönsakslandet! det är verkligen en fröjd för ögat men också för smaklökarna. Vilken lyx! I år ska jag satsa på flera grönsaker och försöka bli än mer självförsörjande än tidigare.

Fredagsmys...
Omgång 2: mjölksyrejäsning av grönsaker